Gletsjer op Mont Blanc staat op instorten: 250.000 kubieke meter ijs dreigt af te breken

AFP
De Italiaanse gemeente Courmayeur (regio Valle d'Aosta) heeft vandaag de opdracht gegeven om twee gemeentelijke wegen af te sluiten nadat de Stichting voor Veilige Berggebieden had gewaarschuwd voor gletsjerlawines op de Planpinceux-gletsjer. Delen van de gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigen in te storten als gevolg van de klimaatverandering.

Volgens het persbureau Ansa kan er op de gletsjer ongeveer 250.000 kubieke meter ijs afbreken. "Zulke verschijnselen tonen eens te meer aan hoe kwetsbaar de bergen zijn als gevolg van klimatologische factoren in een fase van sterke verandering", aldus de burgemeester van Courmayeur, Stefano Miserocchi. 

De stichting (Fondazione Montagna Sicura) bestudeert de gletsjer sinds 2013. De Mont Blanc is met 4.810 meter de hoogste berg van de Alpen en van West-Europa. Hij ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië, en telt 11 pieken boven de 4.000 meter. Jaarlijks lokt de Mont Blanc honderdduizenden toeristen.

AFP
AFP
Beeld ter illustratie, Mont Blanc.
REUTERS Beeld ter illustratie, Mont Blanc.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Vets

  Nog altijd niets aan de hand met ons milieu ?

 • Don Tessers

  Een gletsjer is altijd wat in beweging, het ene jaar meer dan het andere jaar. Niets bijzonders. Echter na een aantal jaren kunnen er stukken los gaan komen die naar beneden tuimelen.

 • Ronald Van Beneden

  Delen van de gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigen in te storten als gevolg van extreem warme zomer is passender maar iets minder sensationeel. Dat gletsjer naar beneden schuiven, soms wat rapper soms wat trager, is volkomen normaal. Diegene die denken we zweven door de lege ruimte , rond de zon op steeds dezelfde afstand tot die zon, die constant schijnt zoals een lamp van 100 watt zonder natuurlijke schommelingen zijn gewoon leugenaars zoals bv het IPCC.

 • Peter Hegge

  Kunnen ze eens grondig alles schoonmaken tegen dat het weer gaat vriezen.

 • Michael Van Acker

  Kan je evolutie stoppen?