Gletsjer in Oostenrijk dreigt omgebouwd te worden tot skipiste: bevolking verzet zich massaal

Graafmachines in actie op 3.000 meter hoogte. De beelden dateren van eind augustus.
WWF Graafmachines in actie op 3.000 meter hoogte. De beelden dateren van eind augustus.
Een plan om twee skiresorts in Oostenrijk met elkaar te verbinden door de tussenliggende gletsjer verder uit te bouwen, heeft protest van de bevolking uitgelokt. Een petitie tegen het project is intussen al meer dan 100.000 keer ondertekend. De autoriteiten zijn bezig met een onderzoek naar de milieu-impact.

Bedoeling is om de resorts van het Öztal en het Pitztal in Tirol met elkaar te verbinden door op een gletsjer skipistes aan te leggen. Daarvoor zou onder meer een tunnel van 600 meter gegraven moeten worden. Er zouden ook verschillende kabelbanen moeten komen en een bergkam zou 36 meter verlaagd moeten worden. Het project zet de discussie tussen de toerisme-industrie en de lokale bevolking op scherp. 

Tegenstanders wijzen erop dat gletsjers kwetsbare ecosystemen en een belangrijke bron van drinkwater zijn. "Gezien de snelle smelting van de voorbije decennia moet de bescherming van onaangeroerde gletsjergebieden een prioriteit zijn", klinkt het. Hun petitie wordt gesteund door het WWF en de 570.000 leden van de Oostenrijkse Alpenvereniging.

Plaatselijke voorstanders reageren intussen met een eigen petitie. Een platform van jonge ondernemers in de toerismesector voerde in een brief aan de regering van Tirol aan dat “hun industrie de economische ruggengraat van de regio is”. “De ontwikkeling van de infrastructuur voor de kabelbaan hangt nauw samen met de ontwikkeling van de hele regio”, klinkt het.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rafael nuyts

  Allemaal zever! Ik heb een tweede thuis al55 jaar in het pitztal. Op het einde van de gletcher staat de gletcher stube in 1830 vlak tegen het ijs. Nu is de gletcher 2 km verder. Wie heeft toen het smeltproces gestart. Er was geen industrie! Overbevolking zal er wel iets mee te maken hebben. Maar ik geloof niet in het verhaal dat alles aan het mensdom ligt. Nuyts Rafael ein tiroler uit lummen

 • Sofie Vandenbroucke

  Ik ga zelf op skireis vaak maar dit is onnodig en er helemaal over. Heb zelf al naar otztal geweest. Een dorp solden dat ooit authentiek mooi was en nu enkel maar geld denk. Triestig. De gletsjers hebben we nodig en niet om te skieen. Dit gaat te ver.

 • Gerard Braeckmans

  Het is schandalig, Ivo Torfs, omdat men weeral de natuur naar zijn hand zet. Blijf er af en ga ergens anders met je latten naar beneden glijden.

 • Annie Broeckx

  "Mensdom"krijgt hier zijn betekenis.Op andere plaatsen wordt moord en brand geschreeuwd omdat ze smelten,hier graaft men ze af om te skiën .

 • Gaston FOUBERT

  De gletsjers mogen niet smelten want de zeespiegel gaat stijgen en daar graven ze die af....