Giuseppe Conte mag nieuwe Italiaanse regering vormen, extreemrechtse Lega verhuist naar oppositie

Giuseppe Conte kreeg vanmorgen van de Italiaanse president de opdracht een nieuwe regering te vormen.
via REUTERS Giuseppe Conte kreeg vanmorgen van de Italiaanse president de opdracht een nieuwe regering te vormen.
Giuseppe Conte kan verder regeren als Italiaans premier en mag een nieuwe regering vormen. President Sergio Mattarela heeft hem daar officieel opdracht voor gegeven. Conte heeft ze “onder voorbehoud” aanvaard, zei de secretaris-generaal van de president. De regering zal bestaan uit de sociaaldemocraten en de Vijfsterrenbeweging, het extreemrechtse Lega van voormalig vicepremier Matteo Salvini verhuist naar de oppositie.

De nieuwe regering wordt mogelijk doordat de partijen PD (Partito Democratico) en Vijfsterrenbeweging (M5S) het eens werden om onder de partijloze Conte een coalitie te vormen.

Conte stond eerder aan het hoofd van de coalitie van M5S en de Lega. Die laatste partij beëindigde de samenwerking en stuurde aan op nieuwe verkiezingen, gesteund door de goede resultaten in de peilingen. Maar die gok draaide faliekant anders uit, toen M5S en PD gingen praten over een mogelijke samenwerking om dat te voorkomen.

Volgens het Italiaanse parlementair systeem moet de formateur de komende dagen het staatshoofd een lijst van ministers voorleggen. Daarna moet hij het vertrouwen krijgen van beide kamers in het parlement.

Conte kondigde aan dat hij nog vandaag raadplegingen met parlementaire fracties opstart, om dan een regeringsprogramma en een regeerploeg samen te stellen. Hij zei, als alles goed gaat, “in de komende dagen” opnieuw langs te gaan bij de president om zijn voorbehoud te laten vallen.

De formateur staat voor een reeks obstakels, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Zo is er het regeringsprogramma, en is er de wens van de leider van de M5S, Luigi Di Mairo, om vicepremier te blijven. Een ander struikelblok is dat die partij blijft vasthouden aan zijn onlineplatform Rousseau waarop de militanten kunnen stemmen omtrent belangrijke regeringsbeslissingen.

“Nieuw kapittel”

Niettemin kondigde Conte “een nieuw kapittel” aan. “Het is een zeer heikele fase voor ons land en wij moeten zo snel mogelijk een einde maken aan de politieke onzekerheid, die deze regeringscrisis heeft veroorzaakt”, zei de formateur nadat hij zijn mandaat had gekregen.

Conte stelde een regering “in het teken van de vernieuwing” in het vooruitzicht. Prioritair is werken aan de begroting 2020. Bovendien moet Italië weer een protagonistische rol in Europa spelen.

Zijn regeerploeg wordt geen regering “tegen”, maar een regering “die het land moderniseert” en die er “voor de burgers” is, aldus de formateur. Italië moet “rechtvaarrdiger, competitiever, solidair en inclusief” worden. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  In Italie weten ze intussen ook al extreemrechts enkel miserie betekent ... wij moeten het eerst nog aan den lijve ondervinden

 • Karel Vanormelingen

  Volgende maal halen die 45 procent

 • Eddy Van De Velde

  Wat een klucht. Europa heeft geen toekomst. Ik blijf in elk geval niet hier.

 • jan wuyts

  je ziet maar voor een vette jobke is het over de grens ook niet anders.

 • Jan Delafontaine

  Wat hier in de media als "extreemrechts" geklasseerd wordt, is in bvb alle Aziatische landen gewoonweg rechts, of centrum.