Giulio (28) werd gefolterd en vermoord in Caïro: “Zonder gerechtigheid zal niemand zich nog veilig voelen in Egypte”

Giulio Regeni
Amnesty international Giulio Regeni
De 28-jarige Giulio Regeni werd begin 2016 gruwelijk gefolterd en vermoord in Caïro. Het Italiaanse gerecht vermoedt dat de Egyptische veiligheidsdiensten achter de moord zitten en heeft vijf verdachten in het vizier. Maar de Egyptische overheid heeft geen haast om gerechtigheid te laten geschieden en werkt het onderzoek tegen. De ouders van Giulio vrezen een doofpotoperatie en hebben een emotionele open brief geschreven aan de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi.

Paola en Claudio Regeni hebben genoeg van de valse beloftes en de vertragingsmanoeuvres van de Egyptische autoriteiten in het onderzoek naar de moord op hun zoon.

“Zolang deze barbaarsheid ongestraft blijft en de schuldigen niet voor een Italiaanse rechtbank zijn verschenen, kan niemand in jouw land verblijven en zich veilig voelen”, schrijven ze.

Paola Regeni (links) en Claudio Regeni (rechts) samen op de foto met de Italiaanse senator Luigi Manconi (centraal) tijdens een persconferentie.
AFP Paola Regeni (links) en Claudio Regeni (rechts) samen op de foto met de Italiaanse senator Luigi Manconi (centraal) tijdens een persconferentie.

Giulio Regeni werkte in opdracht van de universiteit van Cambridge. De doctoraatsstudent deed onderzoek naar onafhankelijke vakbonden - een gevoelig onderwerp in Egypte. Op 25 januari 2016 verdween hij spoorloos. Op 3 februari werd zijn lichaam aangetroffen in een gracht langs de kant van de weg. Zijn lichaam vertoonde sporen van zware folteringen zoals steek- en brandwonden. Zijn nagels waren uitgerukt, zijn oren afgesneden. “Ik herkende Giulio enkel nog aan het topje van zijn neus”, zo verklaarde zijn geschokte moeder aan de Italiaanse pers.

De openbare aanklager in Rome legde ondertussen bloot dat de student tot zijn verdwijning onder politietoezicht stond. Dat hebben de Egyptische autoriteiten ondertussen ook toegegeven. Uit de autopsie is gebleken dat de twintiger een week lang werd gemarteld vooraleer hij uiteindelijk werd omgebracht.

REUTERS

De Italiaanse justitie stelt 5 leden van de Egyptische politiediensten onder verdenking, waaronder een generaal (Sabir Tareq), twee kolonels (Ather Kamal en Osan Helmy), een majoor (Magdi Abdlaal Sharif) en een agent (Mahmoud Najem).

Egyptische functionarissen hebben herhaaldelijk elke betrokkenheid bij de dood van Regeni ontkend en legden tegenstrijdige verklaringen af over de dood van de doctoraatsstudent. Aanvankelijk suggereerden ze dat Regeni stierf bij een verkeersongeval voordat ze later de schuld gaven aan een criminele bende. Maar de Italiaanse autoriteiten bestempelen die pistes als “zeer onwaarschijnlijk”. De zaak veroorzaakt al enige tijd spanningen tussen Egypte en Italië.

Archiefbeeld: demonstranten bij de Egyptische ambassade in Rome met een portret van de vermoorde Giulio Regeni.
epa Archiefbeeld: demonstranten bij de Egyptische ambassade in Rome met een portret van de vermoorde Giulio Regeni.

De brief van Paola en Claudio Regeni verhoogt de druk op Egypte om de vijf veiligheidsfunctionarissen die vorig jaar in het onderzoek werden genoemd, alsnog uit te leveren.

“Het is moeilijk te geloven dat de mensen die onze zoon Giulio hebben gekidnapt, gemarteld en gedood, dit allemaal hebben gedaan zonder uw medeweten of toestemming”, zo zeggen ze in de brief aan de Egyptische president.

Volgens Riccardo Noury ​​van Amnesty International Italië moet Sisi de brief beantwoorden: “Het is zijn plicht. Hier kan hij niet zomaar onderuit”, aldus de mensenrechtenactivist.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Vermeulen

    Zo zijn er wel meer landen waar je het best wegblijft. Blijf in Europa.

  • Gunter Verleyen

    Egypte op de lijst zetten van onveilige landen, geen toerisme meer, op eigen risico, is zien of ze niet van gedacht veranderen als er geen kat meer komt kijken naar hun piramides