Gitzwarte dag voor de Verenigde Staten: 30 doden bij twee schietpartijen

REUTERS
De Verenigde Staten zijn in een diepe rouw na twee nieuwe schietdrama’s. Bij massaschietpartijen in El Paso in Texas en in Dayton in Ohio vielen in totaal maar liefst 30 doden. Er zijn ook meer dan 50 mensen gewond geraakt.

In El Paso, een stad in Texas aan de grens met Mexico, vielen gisteren 20 doden bij een terreurdaad in supermarkt Walmart in een winkelcentrum, 27 anderen raakten gewond. De schutter, de 21-jarige Patrick Crusius (die speciaal ruim 1.000 kilometer reisde om in El Paso dood en vernieling te zaaien), kon door de politie worden ingerekend.

AP

Haat

De Amerikaanse federale politiedienst FBI beschouwt de schietpartij in El Paso als een terroristische aanslag en een haatmisdrijf. Er is online een haatmanifest teruggevonden waarin Crusius zijn aanslag aankondigde. In het document stelt de twintiger Latino’s verantwoordelijk voor “de verrotting van Amerika”. Zijn aanval was “een reactie op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas”.

Democratische presidentskandidaten Pete Buttigieg en Beto O’Rourke namen al snel de Amerikaanse president Donald Trump op de korrel. “Amerika wordt aangevallen door blanke nationalistische terroristen”, zei Buttigieg. “Die ideologie is kwaadwillig, en wordt tot in de hoogste regionen van onze regering toegestaan”. Trump zelf spreekt van “een lafhartige daad”.

AFP

Kogelvrije vest

In de stad Dayton in Ohio vielen afgelopen nacht - luttele uren na de aanslag in El Paso - bij een schietpartij nog eens zeker 10 doden (onder wie de schutter) en 27 gewonden. Een man opende in de uitgaanswijk Oregon in het centrum van de stad plots het vuur nabij een bar. “De schutter was Connor Betts, blanke man, 24 jaar”, aldus Matt Carper, verantwoordelijke van de politie in Dayton.

De schutter werd daarop snel door agenten doodgeschoten. Zo werd een nog veel groter bloedbad vermeden. Over de motieven van de dader is er nog geen duidelijkheid. Wel raakte intussen bekend dat de twintiger zelf een kogelvrije vest droeg. Hij schoot met een aanvalswapen dat lijkt op een kalasjnikov. De 22-jarige zus van de schutter is een van de slachtoffers, aldus nog Carper.

AP

Samenwerking

“De FBI, de lokale politie en de politiediensten van de staten werken samen in El Paso en in Dayton”, heeft president Donald Trump zopas getweet. “In Dayton stapelt de informatie zich op. Over El Paso is al veel geweten.” Trump wijst erop dat de veiligheidsdiensten in beide gevallen “heel snel” hebben gereageerd. 

AP

De Verenigde Staten hebben al jaren af te rekenen met wapengeweld en ‘mass shootings’. Bij elk nieuw bloedbad laait het debat over een verstrenging van de wapenwetgeving op, maar in de praktijk verandert er weinig. Democraten willen de regels graag verstrengen, maar veel Republikeinen verzetten zich daartegen. Ze schermen dan met de Amerikaanse Grondwet en argumenteren dat daders van massale schietpartijen sneller gestopt zouden kunnen worden als meer mensen een wapen zouden dragen. Dit keer gaat de discussie niet alleen over wapenbezit, maar ook over het extreemrechtse gedachtegoed dat in opmars is.

Bekijk ook: 20 doden bij schietpartij in winkelcentrum in Texas

Bekijk ook: 10 doden en 16 gewonden bij schietpartij in Dayton
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Heyens

  @ Tom De Helze: U schrijft "Want er vonden uiteraard 0 schietpartijen plaats tijdens Obama... " Inderdaad, toen gebeurden er ook mass shootings maar als je als president tegenwerking krijgt van Republikeinen, het NRA en van ALLE bange Amerikanen die een wapen bezitten om de grondwet aan te passen dan is het onbegonnen werk. Moest de republikeinse debiel die NU president is het willen krijgt hij WEL steun van de democraten !!! Een wereld van verschil ...

 • Leon Van der Neffe

  Jan Jets de NRA is een organisatie en kan dus geen wetten veranderen. Informeer u beter mss

 • Jacques Deceuninck

  Waarom mag ik als eerzame burger in mijn huis geen wapen hebben. Akkoord dat wapendracht op straat moet verboden worden maar als er bij mij ingebroken wordt heb ik toch het recht mij te verdedigen. Mocht iedereen een wapen in huis hebben dan zouden die Oost-Europese bendes zich wel bedenken. Nu blijven ze toch straffeloos

 • Jan Jets

  De NRA had juist voor de aanval de wapenwet versoepelt in Texas...

 • Bjorn Santens

  Tom...de massa shootings zijn 185% gestegen sinds Trump aan de macht is...de terreur aanslagen door white nationalists (extreem rechts) bedroegen 98% sinds Trump aan de macht is (voor Trump was dat 75%)