Gitaarbouwer Gibson zit in slechte papieren

AFP
De legendarische gitaarbouwer Gibson zit financieel in nauwe schoentjes, zo hebben meerdere media gemeld. Volgens de Nashville Post moet het bedrijf zowat een half miljard dollar aan schulden uitbetalen als er tegen de zomer geen herfinanciering komt.

Gibson draait een omzet van een miljard dollar per jaar. Een groep obligatiehouders stuurt nu aan op een herstructurering waardoor zij eigenaar zouden worden van de gitaarbouwer en er een nieuwe leiding zouden installeren. De groep denkt dat de omzet niet hoog genoeg zal zijn om vers geld aan te trekken, maar kredietverleners twijfelen om meer te investeren zolang CEO Henry Juszkiewic aan de top van het bedrijf blijft, luidt het.

De obligatiehouders zeggen meer dan twee derde van de uitstaande obligaties die in augustus aflopen te controleren. Ze zouden wel toestaan dat het management een klein aandeel blijft behouden. Maar de CEO, die al meer dan dertig jaar Gibson leidt, zegt geen plannen te hebben om de meerderheid van de aandelen op te geven. Tegenover persbureau Bloomberg zegt hij van zins te zijn alle obligatiehouders uit te betalen.

Les Paul

Gibson kwam onder druk te staan wegens het opstapelen van schulden voor een verkeerd uitgevallen expansie naar consumentenelektronica. Volgens Juszkiewic werkt Gibson met investeringsbank Jefferies Group LLC aan een plan tot herfinanciering.

Juszkiewic kocht Gibson in 1986 met twee vroegere schoolmaten van Norlin Corp.
Gibson produceert legendarische gitaren als de Les Paul en de SG. De Les Paul is zeer gegeerd - vooral bij hardrockgitaristen - voor zijn "vol" en "vet" geluid. Zo zal Slash van Guns 'n' Roses zelden zonder een andere gitaar te zien en te horen zijn.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos meurrens

    Het blijkt niet allen hun financiële kant te zijn, maar zeker en vast ook hun kwaliteitscontrole want gitaren met zichtbare fouten worden eveneens op de markt gegooid.Op youtube circuleren genoeg videos van Gibson met gebroken headstock en zelfs zo verkocht worden. Op intonatie gebied zitten zij ook met een serieus probleem,vooral op hun ES modellen.Er doen al langer geruchten de ronde dat Gibson aan het einde van hun latijn zou zijn.

  • walter zinzen

    De kwaliteit van hun nieuwe gitaren is al jaren niet meer wat ze geweest is, de sound dus ook niet meer. De voorraden van de ideale houtsoorten slinken ook zienderogen en daardoor nemen gitaarbouwers meer en meer hun toevlucht tot milieuvriendelijke maar minderwaardige alternatieven. Wie er eentje heeft: die oude Gibson zou ik dus nog wat bijhouden.