Ging comédienne te ver of niet? Mediawereld VS verdeeld over moppen Witte Huis

Michelle Wolf
REUTERS Michelle Wolf
Zaterdagavond vond in de Amerikaanse hoofdstad Washington het jaarlijkse White House Correspondents’ diner plaats, hét evenement voor politiek journalisten, analisten en politici. De comédienne Michelle Wolf - bekend van The Daily Show - zorgde met haar provocerende stand-up gericht tegen de Trump-administratie voor veel opschudding die het Amerikaanse medialandschap en het politieke landschap verdeelt over de partijgrenzen heen. 

Waarover de meeste critici struikelen, zijn de grappen aan het adres van Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, die tijdens de show aan een tafel zat op slechts enkele meters van Wolf. De comédienne verwees in één van haar moppen naar de make-up van Sanders en dat is velen in het verkeerde keelgat geschoten.

“Ik vind Sarah eigenlijk wel leuk”, zei Wolf. “Ze is heel vindingrijk. Ze verbrandt feiten en gebruikt het as om een perfecte oogschaduw te maken. Misschien is ze ermee geboren, misschien zijn het leugens. Het zijn waarschijnlijk leugens", zei Wolf. 

Sarah Huckabee Sanders tijdens het diner.
REUTERS Sarah Huckabee Sanders tijdens het diner.

Dat haar uiterlijk erbij betrokken werd vinden enkele prominente journalisten schandalig. Een journaliste van NBC News laat via Twitter weten dat Wolf zich moet verontschuldigen bij Sanders. 

Een van haar collega's schrijft "dat het betreurenswaardig is dat een moeder en een echtgenote op nationale televisie zo wordt vernederd omwille van haar uiterlijk". 

Sanders zelf wordt onder andere door Maggie Haberman, journaliste bij The New York Times, geprezen omdat ze de act van Wolf zo stoïcijns uitzat, ondanks de uitvoerige kritiek op haar voorkomen en haar professionele prestaties. Velen hadden verwacht dat ze de zaal gewoon zou verlaten. 

De comédienne begrijpt zelf niet waarom iedereen het plots heeft over het uiterlijk van Sanders en maakte er een grap over op Twitter: "Waarom maken jullie hier iets over Sarah's uiterlijk van? Ik zei dat ze feiten verbrandt en de assen gebruikt voor de 'perfecte' smoky eye. Ik geef haar een compliment over haar make-up en de vindingrijkheid van haar materiaal". 

In de mediastorm die sinds zaterdag woedt, kan Wolf anderzijds ook op veel steun rekenen. Velen vinden dat er niet te flauw moet worden gedaan over de act. Kathy Griffin, die zelf haar job bij CNN verloor omwille van een foto van zichzelf met een bebloed masker van Trump online, vond Wolf's optreden helemaal niet ongepast. Ze wijst op het belang van vrijheid van meningsuiting, het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waar het in de journalistiek helemaal om draait. "Als je het belang niet inziet van wat Wolf heeft gedaan dan snap je het echt niet", zei Griffin. 

Anderen betuigen steun aan Wolf door erop te wijzen dat Sanders iemand verdedigt en vertegenwoordigt die al veel ergere dingen heeft gezegd. "Ze noemen ons leugenaars. Ze noemen Mexicanen verkrachters. Maar iemand brengt dat aan het licht & plots zijn het helden omdat ze de zaal niet verlaten", luidt een tweet, daarmee verwijzend naar enkele ophefmakende uitspraken van Trump, die net zoals vorig jaar het diner niet bijwoonde.

De Amerikaanse president ziet in de mediarel nu een bewijs dat dat de juiste beslissing was. "Het WHCA diner van vorig jaar was een flop, maar dit jaar was het een schandvlek voor iedereen die er iets mee te maken had", schrijft de president op Twitter, en maakt van de gelegenheid gebruik Wolf te beledigen: "De vuile 'comédienne' ging af als een gieter. Laat het diner voor wat het is, en begin opnieuw."

Trump was tijdens het avondfeest op een verkiezingsrally in Michigan waar hij te kennen gaf liever daar te zijn dan in Washington. "Die gasten haten ons", zei hij in zijn speech over de mensen die het diner organiseren. 
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Micha De Vlieg

  Michelle Wolf is één van de weinige comedieënes die mateloos op mijn zenuwen werkt. Er is maar 1 iemand die met haar moppen lacht en dat is ze zelf, terwijl ze de mop (of wat er voor moet doorgaan) aan het vertellen is

 • lodewijk maesen

  go trump....wie heeft al met n korea gepraat..juist dank u trump...slechts 1 dag in het nieuws geweest haha zegt genoeg

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Ik beschouw Trump als een dom klein kind. Maar dit vertoon had gewoon geen niveau!

 • eddie deleener

  En lachen dat ik moest!!! Belachelijk mens, klein....zeer klein! GoTrump hij weet dat hij daar beter wegblijft bij die bende kleine kinderen....

 • Danny Holdensrath

  Zeer zeer laag bij de grond.