Gilani aangeduid als premier van Pakistan

De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de vermoorde Benazir Bhutto, heeft Yousouf Raza Gilani aangeduid als nieuwe premier. De man is de voormalige voorzitter van de Nationale Vergadering, de tweede Kamer van het parlement. De PPP won de parlementsverkiezingen in februari.
"Ik heb het grote genoegen jullie aan te kondigen dat Yousouf Raza Gilani aanvaard heeft, in naam van martelaar Benazir Bhutto, om de zware verantwoordelijkheid om een coalitieregering en een natie te leiden op zich te nemen", zo schreef de weduwnaar van Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, in een mededeling voorgelezen op televisie.

De 58-jarige Yousouf Gilani werd in de mededeling voorgesteld als een "consensuskandidaat". Hij is ook een persoonlijke vriend van Zardari. Van 1993 tot 1996 was Gilani voorzitter van de Nationale Vergadering en van 1988 tot 1990 minister. Onder Musharraf zat hij vijf jaar in de cel, zonder ooit veroordeeld te zijn.

Gilani geniet een grote steun. In februari won de PPP de parlementsverkiezingen. Ze hebben 121 zetels op een totaal van 342. Ze vormen een coalitieregering met de Pakistaanse Moslimliga van Nawaz. De post van premier kwam normaal Benazir Bhutto toe. Zij werd echter op 27 december 2007 vermoord. (afp/tdb)

UNKNOWN