Gijzeling Zuid-Franse supermarkt afgelopen, dader doodgeschoten: wat we nu weten

De Super U in Trèbes waar de gijzeling plaatsgrijpt. Speciale eenheden van de politie zijn aanwezig, onder meer op de bovenste verdieping van het achterliggende appartementsgebouw.
EPA De Super U in Trèbes waar de gijzeling plaatsgrijpt. Speciale eenheden van de politie zijn aanwezig, onder meer op de bovenste verdieping van het achterliggende appartementsgebouw.
De terrorist die in een supermarkt in de Zuid-Franse gemeente Trèbes verschillende mensen gijzelde, is door de politie doodgeschoten, bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. Bij de gijzeling zijn zeker twee doden en drie gewonden gevallen. De dader schoot eerder eveneens een automobilist dood en vuurde op agenten. De gijzelnemer,  geïdentificeerd als de Marokkaan Redouane Lakdim (26) uit Carcassonne, riep volgens getuigen dat hij een "soldaat van Islamitische Staat" was.

Volgens Collomb was de aanvaller bij de politie bekend voor kleinere misdrijven. Hij werd niet gezien als een islamitische dreiging.  Andere bronnen stellen dat Lakdim op een lijst stond van geradicaliseerden.  De minister zei dat de gijzelnemer alleen handelde.   Islamitische Staat heeft via internet de drie aanvallen opgeëist. 

Lakdim stal vanochtend een wagen in de historische stad Carcassonne, op zo'n vijftal kilometer van Trèbes. Een passagier in de wagen werd doodgeschoten, de chauffeur raakte gewond. 

Met die wagen reed hij in Carcassonne rond half elf in op een groep joggende agenten en opende het vuur.  De IS-aanhanger vuurde vijf tot zes maal. Een agent raakte zwaargewond door een kogel die zijn longen doorboorde. Achtervolgd door de politie, reed Lakdim naar de supermarkt van keten Hyper U in Trèbes waar hij al schietend de winkel binnenliep. 

 De slager van de supermarkt zou bij de gijzelingsactie zijn gedood, vertelde de burgemeester van Trèbes Eric Ménassi tegen de lokale media. De gijzelnemer had een of meer granaten bij zich.  De wegen naar Trèbes werden door de politie afgezet. Speciale eenheden van de politie omsingelden vanop afstand het gebouw. 

Verschillende aanwezigen in de supermarkt verstopten zich in de koelruimte en konden via de achteruitgang ontsnappen.

Een agent van de gendarmerie gaf zich vrijwillig op om te ruilen met de nog aanwezige gijzelaars, wat Lakdim aanvaardde. De agent liet daarbij zijn telefoon aanstaan, waardoor de veiligheidsdiensten buiten mee konden luisteren. De jihadist werd door de politiediensten doodgeschoten. De geruilde gendarme liep schotwondes op.

Volgens nieuwszender BFMTV zou de gijzelnemer hebben verklaard dat hij de vrijlating van Salah Abdeslam eist, die in Brussel terechtstaat voor de schietpartij in Vorst enkele dagen voor de aanslagen van 22 maart 2016. Abdeslam is mededader van de aanslagen van Parijs 2015 waarbij 137 mensen om het leven kwamen. Dat proces in Frankrijk volgt later.

BELGA
De politie is met een groot aantal manschappen aanwezig aan de supermarkt.
AP De politie is met een groot aantal manschappen aanwezig aan de supermarkt.
Speciale eenheden aan de supermarkt van keten Hyper U.
REUTERS Speciale eenheden aan de supermarkt van keten Hyper U.
REUTERS
De wegen naar Trèbes zijn door de politie afgezet.
AFP De wegen naar Trèbes zijn door de politie afgezet.
AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wilfried stockmans

  van de overheid moet je niet veel verwachten wat betreft rechtvaardigheid.dus alleen de Politie kan rechtvaardigheid brengen..ik zou voorstellen schiet maar mensen van de Politie als je zelf zeker bent van zware misdaad want als je twijfelt kan het je eigen leven kosten .

 • Christine Laevers

  De buitenwijken in de grote Franse steden zijn een voedingsbodem. Drugsbendes hebben daar de macht. Ik vrees dat Macron die uitdaging voor 'opkuis' niet aandurft. Sarcozy ging het doen maar staat nu zelf terecht voor verschillende frauduleuse praktijken. Hollande heeft niks gedaan. De situatie is hopeloos.

 • Martine Rochtus

  Weer zo erg voor de slachtoffers en hun familie ...krijg het maar thuis ...en dan zijn er hier die er zoveel eieren onder leggen ...buiten ermee

 • Katherine Van rompay

  Ocharme weeral de slachtoffers. Nergens meer veilig