Gijzeling in Franse gevangenis van Condé-sur-Sarthe afgelopen

AFP
De gijzeling van twee cipiers in de zwaar beveiligde gevangenis van Condé-sur-Sarthe in het noordwesten van Frankrijk is afgelopen. De gedetineerde heeft de twee gegijzelde medewerkers vrijgelaten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP onder aanhaling van een bron nabij het onderzoek.

 De gijzeling begon rond 19 uur. De dader is een man die gekend is omwille van psychiatrische problemen.  Volgens de minister van Justitie was de man gewapend met een houweel. Hij bedreigde een gevangenisbewaarder en een stagiaire.

Rond 22 uur waren kwam de antiterreur interventie-eenheid van de Franse politie ter plaatse met drie helikopters.

Gevaarlijk

In de gevangenis zitten gevaarlijke of geradicaliseerde veroordeelden en gevangenen met zware disciplinaire problemen. Het is niet de eerste keer dat er een gijzeling plaatsvindt. In maart heeft een geradicaliseerde gedetineerde twee cipiers aangevallen met een zelfgemaakt mes en verwond. De gevangenis nam toen extra veiligheidsmaatregelen. Op het Franse ministerie van Justitie is nu een crisiscel geactiveerd.

De gijzeling zou begonnen zijn tijdens het avondeten, tussen 18.30 en 19 uur. Volgens het Franse persbureau AFP zou de gijzelnemer Francis Dorffer zijn: een man met psychische problemen die ook wel bekend staat als “de kampioen van de gevangenisgijzelingen”. Hij zou er al minstens 5 op zijn actief hebben.

Even voor 22 uur is de RAID bij de gevangenis aangekomen, een speciale antiterreur interventie-eenheid van de Franse nationale politie. Ze landden met 3 helikopters. Een 20-tal cipiers stond voor het gebouw, waarvan de toegang bewaakt werd door de politie. 

AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.