Gigantische vervuiling met 20.000 ton diesel in poolgebied ingedamd: betrokken bedrijf sloeg pas na twee dagen alarm

AFP
Opruimploegen hebben een dieselvlek ingedamd die ontstaan was na een ongeval in een thermische centrale in Norilsk, in het Russische poolgebied. Dat heeft het ministerie voor Noodsituaties meegedeeld. Het betrokken bedrijf sloeg pas na twee dagen alarm. Milieuverenigingen noemen de vervuiling “een catastrofe”.

Ongeveer 20.000 ton diesel lekte er uit een tank van de thermische centrale in de nabijgelegen rivier Ambarnaja. Aanvankelijk probeerde personeel van Norilsk Nickel de vervuiling zelf in te dammen. Pas twee dagen later sloeg het mijnbedrijf alarm bij de hulpdiensten, nadat er op sociale media commotie was ontstaan over de vervuiling. President Vladimir Poetin kondigde daarop de noodsituatie af voor de stad Norilsk.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijna 500 specialisten gingen ter plaatse en in ploegen probeerden ze een escalatie van de milieuramp te vermijden. Drijvende dammen zorgen er intussen voor dat de vervuiling niet meer verder oprukt naar de Karazee. Die maakt deel uit van het beschermde Noordpoolgebied. Er zijn al honderden tonnen smurrie weggepompt, maar het kan nog weken duren eer alles weg is.


Milieubeschermers zoals het WWF vrezen voor massale vissterfte en schatten de milieuschade in het gebied op meer dan 91 miljoen euro. Het gehalte aan schadelijke stoffen in de wateren in de omgeving is intussen al tienduizenden keren hoger dan toegelaten, volgens de Russische milieuorganisatie Rosprirodnadzor. 

AP
AFP
AP

De Russische regering is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het lek. Volgens Norilsk Nickel zou de fundering van de tank verzakt zijn, mogelijk door het ontdooien van de permafrost in het gebied. Dat is het gevolg van de klimaatverandering en de warme zomers in het gebied de jongste jaren. 

Het bedrijf liet vrijdag weten meer dan 10 miljard roebel (129 miljoen euro) te zullen uittrekken voor de opkuis van het lek, zo meldt het Russische persagentschap TASS.  “We zullen dit volledig financieren”, verklaarde topman Vladimir Potanin tijdens een videoconferentie met de Russische president. Potanin (59) is de rijkste man van Rusland, met een fortuin dat volgens Forbes magazine geraamd wordt op ruim 22 miljard euro.

Omvang

De Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-2 heeft foto’s gemaakt, die de omvang van het ongeluk laat zien in en rond de industriestad, zo deelde het Europese Ruimtevaartbureau ESA mee. 

AFP

Het Noordpoolgebied warmt gemiddeld twee keer zo snel op als de rest van de planeet. Twee weken geleden werden er in Siberië nog recordtemperaturen opgemeten. 

Lees ook: 25 graden warmer dan normaal in Siberië: “60 procent kans dat 2020 wereldwijd warmste jaar ooit wordt”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  Het zoveelste natuurdrama.

 • Ivan De Smedt

  Het belangrijkste is al dat geld dat ze kwijt zijn van de lek! De rest is maar bijzaak lol. Geld geld en nog eens geld...

 • Patrick Van Reusel

  Correct gehandeld, eerst prioriteit geven om de boel te beheersen en onder controle krijgen, daarna communiceren. Met een persberichtje uit te sturen bestrijd je geen ramp.

 • Jil Heirman

  Mensen verwoesten alles.