Gigantische rookwolk van brand in Franse chemische fabriek trok over ons land

AFP
De rookwolk die donderdagochtend vroeg ontstond bij een brand in een chemische fabriek in het Franse Rouen, is over ons land getrokken. Dat meldt het Waalse Crisiscentrum. Momenteel bevindt de wolk zich boven Nederland.

Donderdagochtend om 2.40 uur brak brand uit bij Lubrizol. In de fabriek worden additieven geproduceerd voor het verrijken van oliën, brandstoffen en industriële verf. De rookpluim was al snel 22 kilometer hoog.

Toxische stoffen

"Volgens de modellen van het KMI bereikte de wolk ons land 5 tot 6 uur na het ontstaan van de brand", meldt het Crisiscentrum. Volgens analyses van de Franse autoriteiten zou die evenwel geen toxische stoffen bevat hebben in een hoeveelheid die schadelijk is voor de gezondheid. "De belangrijkste componenten waren koolstofmonoxide en zwaveldioxide", is te horen bij het Crisiscentrum.


Inwoners van Henegouwen hebben wel neerslag van roet opgemerkt. Zij krijgen de raad om hun woning te verluchten, handschoenen te dragen bij het opruimen van het roet en groenten en fruit uit de tuin grondig af te spoelen.

AFP
AFP22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludwig Vanden Boer

  En aan de grens van Henegouwen met Nederland verdween de wolk naar de Hollanders? Zulk feit vervuilt natuurlijk veel meer dan alle auto's op 1 jaar maar soms mag het hé, als het de juiste personen betreft. Wij zullen wel milieutaks betalen en zij zullen wel de winsten optrekken.

 • Bart Vrancken

  Ja, hier hangt weer een geurtje aan. We zijn ook weer ruim op tijd om het effe te melden. Tsjernobyl werd ook laat gemeld ... Stortplaatsen die stinken , ...

 • robrecht Peeters

  en de federale regering onder leiding van de francofoon alsook de Waalse regering onder leiding van de frans dolle Di Rupo. La France dat ze als ... hun moeder- euh vaderland beschouwen zoals ze te Laken heel goed weten.....

 • Dominique Wullaert

  Zwarte rook is altijd giftig.

 • Boon guido

  Alleen rook van sigaretten is schadelijk.