Gigantische bosbrand Catalonië wellicht ontstaan door vanzelf ontbrande mest in volle zon

EPA
De zware bosbrand die nu al meer dan 6.500 hectare in de as heeft gelegd in de Spaanse regio Catalonië, is wellicht veroorzaakt door spontane ontbranding van een baal mest. Dat schrijven Spaanse media.

De hoop mest op een boerderij in het stadje Torre del Espanyol zou woensdag door de hitte van de zon vanzelf zijn beginnen branden, waarna het vuur zich door de kurkdroge omgeving razendsnel kon verspreiden. De brand woedt richting de stad Lleida naar het noorden en verwoestte al 6.500 hectare bos.

De brand in het district Ribera d’Ebre nabij de stad Tarragona is nog altijd niet onder controle, vandaag wordt in Spanje bovendien nog de ergste dag van de hittegolf verwacht. Wel kon de brandweer afgelopen nacht een verdere uitbreiding voorkomen en wordt vandaag vooral geprobeerd de intensiteit van de branden op de noord- en oostflank te doen afnemen. Aan de westelijke kant raakte het vuur gisteren ingesloten door een brede weg.

Miquel Buch, minister van Binnenlandse Zaken bij de Generalitat, de Catalaanse regering, roept de bevolking op zeer voorzichtig te blijven. “Vandaag wordt de ergste dag van de hittegolf. We vragen de inwoners van Catalonië de grootste voorzorgsmaatregelen te nemen. We kunnen ons geen nieuwe brand veroorloven en een stijging van de temperaturen kan het bedwingen van de huidige brand nog bemoeilijken.” Het kan vandaag tot 40 graden warm worden in de regio.

AFP
EPA
EPA
AFP
AFP
AP
EPA
AFP
AFP
AFP
AFP
EPA
AFP
AFP
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.