Gigantisch diesellek in noordpoolgebied: brandstof bereikt zoetwatermeer

AP
Delen van de grote dieselvlek die eind mei ontstond na een ongeval in een thermische centrale in Norilsk in het Russische poolgebied, hebben een zoetwatermeer bereikt. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld.

Met behulp van drijvende dammen probeerden opkuisploegen er de voorbije dagen voor te zorgen dat het lek niet verder kon oprukken. Dat lukte slechts deels. Er werden al honderden tonnen weggepompt, maar het lek kon niet volledig worden ingedamd.

"De brandstof is het Pjasinomeer binnengedrongen", zei Aleksandr Oess, gouverneur van de regio Krasnojarsk. "Het is nu heel belangrijk om te beletten dat de vervuilde vlek de Pjasinarivier bereikt, meer naar het noorden. Dat is mogelijk.”

Eind mei belandde door een lek in een tank in een fabriek in de buurt van industriestad Norilsk ongeveer 21.000 ton diesel in het water. Russische specialisten startten nadien met het ruimen van de brandstof en in totaal is al 14.000 vierkante meter aan verontreinigde bodem afgewerkt. Er is ook al vooruitgang geboekt bij het schoonmaken van de sterk getroffen Ambarnaja-rivier en zijrivieren. 

Experts gaan ervan uit dat de natuur jaren nodig zal hebben om te herstellen.

AFP
AFP
via REUTERS
AP
EPA
AP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Govaerts

    De verantwoordelijk firma voor de kosten laten op draaien. Ze zullen de volgende keer wel beter beveiligen. Het moet opbrengen maar nog geen geld kosten zelfs niet in kwetsbaar ecologische gebied.