Gianfranco Fini wordt Kamervoorzitter in Italië

Gianfranco Fini, bondgenoot van toekomstig regeringsleider Silvio Berlusconi, is verkozen tot voorzitter van de Italiaanse Kamer van Volksafgevaardigden. Fini, gecatalogeerd als oud-neofascist of ook wel post-postfascist, werd verkozen in de vierde stemronde met een score van 335 van de 611 aanwezige parlementariërs. Voor een meerderheid volstonden 306 stemmen.

Historisch
Fini's verkiezing is min of meer historisch: hij is de eerste politicus van de destijds openlijk fascistische partij MSI (Movimento Sociale Italiano) die tot zulke hoge staatsfunctie opklimt. In de Italiaanse staatshiërarchie komt de Kamervoorzitter op nummer drie, na de president en de Senaatsvoorzitter. Opvallend is dat Fini wel degelijk vier ronden nodig had om het vereiste quorum te bereiken.

'Il Professore'
De 56-jarige Fini, 'Il Professore' voor de vrienden, staat aan het hoofd van de Alleanza Nazionale (AN). Die kreeg als opvolger van de MSI het predicaat postfascistisch, maar de voorbije tijd verdween ook dat label omdat het zelfs met het voorvoegsel 'post' nog te veel naar Benito Mussolini bleef verwijzen. De AN vormt samen met Berlusconi's Forza Italia de coalitie Populo della libertà, het Volk van de Vrijheid. Bij de vorige regeringen-Berlusconi was Fini achtereenvolgens vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. (belga/lpb)

UNKNOWN