Gezondheidswaakhond VS dreigt met maatregelen tegen e-sigaret

AP
Het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA dreigt om elektronische sigaretten met een smaakje van de markt halen indien de industrie niet meer stappen onderneemt tegen het gebruik door jongeren. Steeds meer minderjarigen in de VS zijn aan de e-sigaret verslingerd.

Topman Scott Gottlieb laat weten dat de Food and Drug Administration data vrijgeeft die een "substantiële toename" aantonen van het aantal jongeren dat 'dampt' in vergelijking met 2017. Het probleem heeft "epidemische proporties" aangenomen, luidt het.

"Ik ben steeds ongeruster omwille van het toenemende gebruik door jongeren van deze producten. Ik ben ontgoocheld in de stappen die de bedrijven ondernomen hebben om het probleem aan te pakken", aldus Gottlieb.

Concreet kregen vijf belangrijke fabrikanten vandaag de boodschap dat ze zestig dagen de tijd hebben om stappen te nemen tegen het jongerengebruik. Zoniet kan de FDA hen opleggen om de verkoop van producten die populair zijn bij jongeren, te stoppen. Het gaat om de producten Juul, MarkTen, blu, Vuse en Logic, waarvan er enkele in handen zijn van tabaksbedrijven.

Terugkeer naar traditionele sigaret?

Het nieuws deed het aandeel van tabaksproducenten ironisch genoeg enkele procenten stijgen. Rokers die overgestapt zijn op de elektronische sigaret, zouden immers terugkeren naar de traditionele sigaret als de e-sigaret met smaakje niet meer op de markt is.

Om op de markt te kunnen blijven, zouden de bedrijven moeten aantonen dat de voordelen voor volwassen rokers meer doorwegen dan de nadelen van dampen bij jongeren. 

Van de 3,6 miljoen jongeren uit het middelbaar onderwijs in de VS die aangeven dat ze tabaksproducten gebruiken, gebruiken er 2,1 miljoen de e-sigaret. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy Van Quickenborne

  Jongeren zullen altijd experimenteren. Als ze dat doen met een e-sigaret is het beter dan met een analoge sigaret.

 • Vincent De Wolf

  Hoeveel jongeren zijn met roken gestart gedurende dezelfde periode? Hoeveel het er ook zijn, is dat niet voldoende om tabaksfabrikanten een identieke maatregel op te leggen? Hier zit een geurtje aan, letterlijk of figuurlijk.

 • Marc Statham

  @Mark Bellens, ja inderdaad ,ik ben ook gestopt met roken dankzij de E-Sigaret ,nu al 2.5 jaar en dit na 34 jaar roken. Daarvoor alles geprobeerd van pillen tot pleisters maar niks hielp of lukte. De E-Sigaret heb ik ondertussen ook allang nietmeer nodig en gebruik ik niet meer ,ben er voorgoed vanaf.

 • Luc Cuypers

  Echte sigaret of E-sigaret , roken is roken ! (rook zélf ook) !

 • Bene Devos

  De tabaksloge heeft geklaagd zeker?