Gezocht: een Russische atoomraket

Een Russische raket (ter illustratie).
AP Een Russische raket (ter illustratie).
Rusland is een atoomraket kwijtgeraakt op zee eind vorig jaar. Dat blijkt uit een Amerikaans inlichtingenrapport. Nu hebben de Russen enkele opsporingsteams opgeroepen om de raket op te sporen.

Tijdens testen in november vorig jaar is een raket verkeerdelijk terechtgekomen in de Barentszzee. Het gaat om een raket die met atoomkracht wordt aangedreven en die dus veel radioactief materiaal bevat. 

De Russen hebben een operatie op touw gezet om de raket te bergen. De operatie omvat drie schepen, waarvan er een is uitgerust om radioactief materiaal te detecteren. Er is geen tijdlijn voor de missie, volgens de mensen met kennis van het rapport.

De Russische president Vladimir Poetin heeft wel onlangs trots gemeld dat Rusland een nieuwe atoomraket heeft die heel ver reikt, maar niet dat tijdens een testfase een raket is zoek geraakt. Het is volgens Amerikaanse rapporten niet bekend of de raket lekt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  Ja, als ze zo'n raketje verliezen is dat toch maar een grapje. Die vinden ze wel direct terug. Da's niet zoals dat groot Maleisisch vliegtuig. Dat lag in een veel te grote zee. dat kunnen ze ineens niet overvaren zonder telkens bij te tanken en terug opnieuw te beginnen. We kunnen er zelf een spelletje mee doen. Laten liggen en zien wie er het eerste mee gaat lopen. En dan beschuldigen van spionage.

 • Margot Verniers

  Dus roland peeters, wat is je punt...? Laten we maar lekker doorgaan met plastiek in de zee te kappen?

 • Jeanne Helsen

  Het meervoud van test is tests. Testen is een werkwoord.

 • adam naaktgeboren

  @roland peeters, groot gelijk. Ik laat tegenwoordig alles door de schauvliege.

 • raymond van der craen

  Gerard, laat ons eens lachten. Het moet niet van 's morgens tot 's avonds allemaal even ernstig zijn, schitterende ingeving van Nobert!