Gezichtsherkenning bij zalmen ontketent revolutie in Noorse kwekerijen: weg met de epidemieën die de sector jaarlijks een miljard kosten

EPA
Gezichtsherkenning is niet langer enkel voorbehouden voor mensen, ook vissen ontsnappen er niet langer aan. Het Noorse viskweekbedrijf Cermaq is immers van plan om de technologie uit te rollen in al haar zalmkwekerijen voor de kust van Noorwegen. Zo zal elke vis een medisch dossier krijgen met als doel de verspreiding van ziektes tegen te gaan.

En vooraleer je je afvraagt ​​of vissen werkelijk verschillende gelaatstrekken hebben: ja, dat hebben ze. Cermaq heeft een 3D-scanner ontwikkeld die zalmen individueel kan onderscheiden op basis van het duidelijke patroon van vlekjes rond hun ogen, mond en kieuwen. Het bedrijf maakt zich sterk dat op die manier de verspreiding van epidemieën kan voorkomen worden.

Een zalm springt uit het water in het onderzoekscentrum in Dirdal (Noorwegen)
REUTERS Een zalm springt uit het water in het onderzoekscentrum in Dirdal (Noorwegen)

“Revolutie”

Zo worden miljoenen vissen het slachtoffer van zeeluizen of andere parasieten en overdraagbare ziektes. Het kost de industrie naar schatting jaarlijks een miljard euro. “We kunnen een medisch dossier opstellen voor elke vis afzonderlijk”, zegt Harald Takle, hoofdonderzoeker bij Cermaq, aan Bloomberg. “Het is een revolutie binnen onze sector.”

Een test met 2.000 vissen heeft aangetoond dat de technologie veel potentieel heeft. Deze maand is er een nieuwe test van start gegaan met 10.000 zalmen. De onderneming schat dat er nog zes jaar onderzoek zal nodig zijn om het systeem volledig op punt te stellen en de nodige licenties te verkrijgen van het Noorse ministerie voor Visserij.

AP

“Enkel de vissen die een behandeling nodig hebben, worden uit het water gehaald - wat meestal neerkomt op 5 tot 20 procent van het volledige bestand”, verklaart Geir Stang Hauge, een van de ontwikkelaars van de software. “Zo vermijden we onnodige stress bij gezonde dieren.”

Hij schat dat het vroegtijdig opsporen van ziektes het sterftecijfer met 50 tot 75 procent kan terugdringen. Het klinkt alvast als muziek in de oren bij kwekerijen die steeds naarstig op zoek zijn naar manieren om de omzet op te krikken.

Bekijk ook:

‘Zalmen steken de straat over’
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.