Gewonde slachtoffers van steekpartij in station Amsterdam zijn twee Amerikanen

De politie schoot de verdachte neer. De 19-jarige Afghaanse dader had mogelijk een terroristisch motief.
ANP De politie schoot de verdachte neer. De 19-jarige Afghaanse dader had mogelijk een terroristisch motief.
De twee slachtoffers die vrijdagmiddag zwaargewond raakten bij een steekpartij in het Amsterdamse Centraal Station zijn Amerikanen. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Intussen heeft de Amsterdamse politie dat bevestigd.

Een negentienjarige Afghaanse man met een Duitse verbijfsvergunning stak vrijdagmiddag twee mensen neer in het Centraal Station van Amsterdam. De jongeman had mogelijk een terroristisch motief.
"We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten", zegt ambassadeur Hoekstra zaterdag in een mededeling. De Amsterdamse politie bevestigt dat. Hoekstra staat in contact met beide slachtoffers, die nog zwaargewond in het ziekenhuis verblijven, en heeft ook hun families al gesproken, klinkt het. 

De Amerikaanse ambassade werkt intussen nauw samen met de stad Amsterdam en de andere autoriteiten, "om de feiten te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd", zei Hoekstra nog. "Onze voornaamste prioriteit is zoals altijd gericht op de veiligheid en het welzijn van Amerikaanse burgers in het land."

Na de steekpartij werd het station ontruimd en was het treinverkeer van en naar Amsterdam CS urenlang ontregeld. De verdachte is na zijn daad neergeschoten door de politie. Hij raakte gewond aan zijn onderlichaam en werd aangehouden. Hij ligt nog in het ziekenhuis maar wordt met behulp van een tolk gehoord. De politie legt daarover mogelijk later op de dag nog een verklaring af.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Linda Deyaert

  Wir schaffen es; inderdaad zo blijkt nog maar eens. Waarom loopt zo ne gast eigenlijk rond met een mes in zijn zak? Hopelijk wordt in NL wat kordater gestraft dan hier.

 • lodewijk maesen

  duitse asielzoeker? nee dat kan niet...haha

 • BERT VANHOECKE

  Nee Boris. Die jongen was zich gewoon wat aan het vervelen.

 • patrrik versys

  Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen vooraleer onze politici ingrijpen

 • danny janssens

  Blijlbaar weer ééntje die via de Merkel route een verblijfs vergunning kreeg. Toch vreemd hoe die arme sukkelaars zo door Europa kunnen reizen om elders terreur te plegen. T'zou straf zijn indien wij burgers de terreur die ons wordt aangedaan sponsoren.