Gewezen Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye krijgt 24 jaar cel

Park Geun-hye
EPA Park Geun-hye
Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft gewezen presidente Park Geun-hye (66) vandaag schuldig bevonden aan machtsmisbruik en een reeks andere aanklachten. Ze is veroordeeld tot 24 jaar cel en krijgt ook een boete van 18 miljard won (13 miljoen euro). 

Park Geun-hye vertoeft al bijna een jaar in voorhechtenis, nadat het parlement in december 2016 besliste om haar uit haar functie te ontzetten. Drie maanden later werd ze door het Grondwettelijk Hof officieel afgezet als presidente. Aanklagers hadden dertig jaar cel geëist tegen de oud-president. Er waren achttien aanklachten tegen haar. Het gaat onder meer om machtsmisbruik, corruptie en het lekken van staatsgeheimen. 

Park behoorde tot de meest invloedrijke conservatieve politici van Zuid-Korea. Ze kwam vooral in de problemen door de nauwe banden die ze onderhield met haar schaduwraadgeefster Choi Soon-Sil, die ook wel eens de Zuid-Koreaanse Raspoetin wordt genoemd. Park zou samen met Choi steekpenningen hebben aanvaard ter waarde van 59,2 miljard won (46 miljoen euro). 

Drie Zuid-Koreaanse conglomeraten, Samsung, Lotte en SK, hadden zoveel geld veil voor politieke gunsten. Bovendien is het vroegere staatshoofd ervan beschuldigd achttien grote bedrijven te hebben verplicht in totaal 77,4 miljard won (60 miljoen euro) te "schenken" aan twee stichtingen die onder controle van Choi zijn geplaatst.

Choi werd in februari al tot twintig jaar cel veroordeeld.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Als je deze zaak wat gevolgd hebt kan je alleen concluderen dat die van geluk mag spreken dat ze maar 24 jaar gekregen heeft.

 • Roland De Smedt

  Die zou echt een tweede kans moeten krijgen in een eenvoudig maar menswaardig bestaan. Ze heeft tenslotte niemand vermoord, enkel haar eigen zakken en die van haar kennissen wat gevuld, praktijken die bij Gentse en bij uitbreiding Belgische politici als volstrekt normaal worden beschouwd.

 • Jef Lois

  Daar weten ze wat rechtspraak inhoud daar tellen de wetten voor iedereen op dezelfde wijze. Moest men dat hier toepassen er zonden geen politiekers meer overschieten men moest cellen bij bouwen.

 • Frank De Rycke

  En hier word alles toegedekt met de mantel der liefde pffff

 • Jack Dereder

  Wel een verschil maken tussen een politiek schandaal en de wet overtreden. Of meeuws de wet heeft overtreden zal blijken uit het gerechtelijk onderzoek. En het is in gewichtigheid niet te vergelijken met wat die zuid Koreaanse op haar geweten heeft.