Gewezen Zuid-Koreaanse president Kim Young-Sam overleden

REUTERS
Kim Young-Sam, gewezen president van Zuid-Korea, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Dat is door het nationaal ziekenhuis in Seoel meegedeeld. Kim Young-Sam leed aan een bloedvergiftiging. Hij was enkele dagen eerder met hoge koorts in het ziekenhuis opgenomen.

Kim Young-Sam kwam in 1993 aan de macht nadat hij de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea had gewonnen. Dat betekende meteen het einde van het dertig jaar durende militair bewind in het land.

Zijn vijfjarige ambtsperiode verliep niet probleemloos. Zo kreeg hij in 1994 te maken met de eerste nucleaire crisis met Noord-Korea. Pyongyang had namelijk aangekondigd zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag, dat het bezit van kernwapens beperkt. Aan het eind van zijn ambtstermijn werd Kim ook nog eens geconfronteerd met de Aziatische financiële crisis. Hij zag zich uiteindelijk genoodzaakt een reddingsplan van 58 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te aanvaarden.

Daarnaast lanceerde Kim als president ook een anticorruptiecampagne, die onder meer leidde tot de arrestatie van zijn twee voorgangers: Chun Doo-Hwan en Roh Tae-woo. Ze werden allebei tot een lange gevangenisstraf veroordeeld, maar konden al na twee jaar vrijkomen dankzij een presidentiële amnestiemaatregel.