Gewezen Kirgizische president opgepakt

De politie kreeg het zwaar aan de stok met aanhangers van Atambajev.
AFP De politie kreeg het zwaar aan de stok met aanhangers van Atambajev.
De gewezen Kirgizische president Almazbek Atambajev is opgepakt na de politieraid op zijn residentie in Koj-Tasj, niet ver van de hoofdstad Bisjkek. Bij een eerste mislukte raid is nog een lid van de speciale eenheden om het leven gekomen.

Volgens verschillende lokale media werd het gewezen staatshoofd opgepakt in de residentie. Een woordvoerder van de entourage van Atambajev liet weten dat de ex-president zichzelf aan de autoriteiten heeft overgegeven.

AFP

Atambajev was president tot november 2017. Hij werd eind juni in verdenking gesteld van corruptie en wordt onder meer verdacht van "het illegaal verwerven van gronden”. Daarnaast zou hij ook nog voor de vrijlating van een lid van een maffiabende gezorgd hebben. De beschuldigingen doet hij af als een “politiek manoeuvre van het nieuwe staatshoofd”, zijn rivaal Sooronbaj Zjeenbekov.

EPA

Op het einde van zijn mandaat hielp Atambajev zijn beschermeling Zjeenbekov nog in het zadel met politieke manoeuvres, maar die goede band ging pijlsnel achteruit.

AFP
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.