Geweld van IS-rebellen verjaagt 400.000 mensen uit Filipijnse stad Marawi

REUTERS
Er zijn al bijna 400.000 mensen weggevlucht uit de omgeving van Marawi, een Filipijnse stad die momenteel bezet wordt door islamistische rebellen. Dat hebben de lokale overheden zaterdag meegedeeld. Er bestaat nu vrees voor een uitbraak van ziektes onder de vluchtelingen.

Jihadistische rebellen die trouw hadden gezworen aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) waren op 23 mei de stad Marawi, op het zuidelijke eiland Mindanao, binnengevallen. De regering probeert sindsdien om de stad weer onder controle krijgen. Er worden onder meer gevechtsvliegtuigen, legerhelikopters en gepantserde voertuigen ingezet. Toch houden de jihadisten nog altijd delen van de stad in handen.

De gevechten hebben al aan bijna 400 mensen het leven gekost. Bovendien heeft het geweld ook 389.300 mensen op de vlucht gedreven, zo meldt de civiele bescherming. Het gaat om mensen die weggevlucht zijn uit de stad of uit de omliggende dorpen.

Iets meer dan 70.000 mensen konden worden ondergebracht in een van de 79 centra die de overheid heeft opgezet. De anderen hebben vermoedelijk onderdak gezocht bij familieleden of kennissen.

De overheid waarschuwt wel voor de gezondheidstoestand van de vluchtelingen. "Er zijn verontrustende gevallen van huidziekten en maag- en darmontstekingen. We willen de epidemie onder controle houden. Niet enkel in de evacuatiecentra, maar ook in de huizen waar de vluchtelingen zijn opgevangen", zegt Liza Mazo, het hoofd van de civiele bescherming in de regio.

REUTERS
REUTERS