Geweld tegen journalisten neemt toe

Een journalist uit Myanmar demonstreert tegen het opsluiten en vermoorden van journalisten.
EPA Een journalist uit Myanmar demonstreert tegen het opsluiten en vermoorden van journalisten.
Dit jaar zijn tot nu toe zeker 81 journalisten om het leven gekomen tijdens het uitvoeren van hun vak. Dat meldt de grootste journalistenorganisatie ter wereld, International Federation of Journalists (IFJ). Het geweld tegen en intimidatie van verslaggevers is toegenomen.

In haar jaarlijkse rapport meldt de IFJ dat de journalisten die door geweld omkwamen, zijn vermoord, slachtoffer werden van bomaanslagen of stierven door verdwaalde kogels tijdens gevechten. In 2017 zaten meer dan 250 journalisten in de gevangenis.

Het aantal sterfgevallen was het laagste in tien jaar tijd. In 2016 lag het aantal doden nog op 93. Het grootste aantal kwam om het leven in Mexico, maar velen stierven ook in conflictgebieden in Afghanistan, Irak en Syrië.

De IFJ vermoedt, maar kan niet officieel bevestigen, dat donderdag nog een journalist werd vermoord tijdens een zelfmoordaanslag van Islamitische Staat op een sjiitische cultuurcentrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij 41 mensen omkwamen.

Philippe Leruth, voorzitter van de IFJ, zei dat de daling van het aantal doden en gewonden een neerwaartse trend vertegenwoordigt, maar dat het geweld in de journalistiek onaanvaardbaar hoog blijft.

Landen met het hoogste aantal gedode journalisten:

Mexico: 13

Afghanistan: 11

Irak: 11

Syrië: 10

India: 6

Filipijnen: 4

Pakistan: 4

Nigeria: 3

Somalië: 3

Honduras: 3
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.