Geweld laait hoog op in Syrië, internationale gemeenschap blijft stil

Een rolstoel tussen het puin in Ariha, Idlib. Tijdens bombardementen door het Syrische regime en haar Russische bondgenoot werden 20 burgers gedood, onder wie 5 kinderen.
AFP Een rolstoel tussen het puin in Ariha, Idlib. Tijdens bombardementen door het Syrische regime en haar Russische bondgenoot werden 20 burgers gedood, onder wie 5 kinderen.
In het noordwesten van Syrië is het geweld de voorbije drie maanden hoog opgelopen. 730 burgers, onder wie meer dan 180 kinderen, werden gedood bij bombardementen in de regio en ruim 400.000 mensen ontvluchtten noodgedwongen hun huis. Toch blijft het opvallend stil bij de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties stellen die “onverschilligheid” nu aan de kaak.

De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, zei dat de recente aanvallen gezondheidsvoorzieningen, scholen en andere civiele infrastructuur zoals markten en bakkerijen viseerden. “Het zijn burgerdoelwitten en het lijkt weinig waarschijnlijk dat ze per ongeluk geraakt werden gezien de frequentie en de hardnekkigheid van de aanvallen”, aldus de mensenrechtencommissaris.

Ze herinnerde eraan dat opzettelijke aanvallen op burgers oorlogsmisdaden waren en dat de daders strafrechtelijk verantwoordelijk zijn. In het Syrische conflict, dat in 2011 uitbrak, vielen tot dusver meer dan 370.000 doden en sloegen meer dan een miljoen mensen op de vlucht.

Leven in openlucht

Sinds eind april moesten opnieuw 400.000 burgers vluchten voor het geweld. Ze trekken meer naar het noorden of naar regio’s nabij de Turkse grens waar vluchtelingenkampen zijn. Volgens het OCHA, het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN zijn die kampen echter overbevolkt en moeten mensen in openlucht leven.

De hoge commissaris betreurde dat het conflict “de aandacht niet meer trekt van de internationale gemeenschap”. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pascal Surmont

  Het is toch vreemd als in sirie zoveel onschuldigen vermoord worden door het assad regime niemand iets zegd maar als Israel een terrorist doodt staat gans de wereld op zijn kop

 • peter servranckx

  Was de oprichting van de VN niet bedoelt om tussen te komen in gewapende conflicten. Ik hoor ze wel heel veel verplichtingen opleggen aan de belgische bevolking over het verleden en de folklore. En de europese unie blinkt weer uit in stilzwijgen en de VS doen dit niet meer o.a.vanwege de constante kritiek wanneer ze ergens tussen kwamen. Dus is er nu niemand die nog iets doet.

 • WILLIAM TAELMAN

  Waarom kunnen de mensen niet in vrede leven , we zijn hier maar een keer op deze wereld

 • Martin Meuris

  Ja de mensen zijn het moe gehoord, wie is er nu weer aan het vechten met wie voor de macht, want daar gaat het steeds om, de macht van enkelingen.