Geweld laait hoog op in Syrië, internationale gemeenschap blijft stil

Een rolstoel tussen het puin in Ariha, Idlib. Tijdens bombardementen door het Syrische regime en haar Russische bondgenoot werden 20 burgers gedood, onder wie 5 kinderen.
AFP Een rolstoel tussen het puin in Ariha, Idlib. Tijdens bombardementen door het Syrische regime en haar Russische bondgenoot werden 20 burgers gedood, onder wie 5 kinderen.
In het noordwesten van Syrië is het geweld de voorbije drie maanden hoog opgelopen. 730 burgers, onder wie meer dan 180 kinderen, werden gedood bij bombardementen in de regio en ruim 400.000 mensen ontvluchtten noodgedwongen hun huis. Toch blijft het opvallend stil bij de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties stellen die “onverschilligheid” nu aan de kaak.

De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, zei dat de recente aanvallen gezondheidsvoorzieningen, scholen en andere civiele infrastructuur zoals markten en bakkerijen viseerden. “Het zijn burgerdoelwitten en het lijkt weinig waarschijnlijk dat ze per ongeluk geraakt werden gezien de frequentie en de hardnekkigheid van de aanvallen”, aldus de mensenrechtencommissaris.

Ze herinnerde eraan dat opzettelijke aanvallen op burgers oorlogsmisdaden waren en dat de daders strafrechtelijk verantwoordelijk zijn. In het Syrische conflict, dat in 2011 uitbrak, vielen tot dusver meer dan 370.000 doden en sloegen meer dan een miljoen mensen op de vlucht.

Leven in openlucht

Sinds eind april moesten opnieuw 400.000 burgers vluchten voor het geweld. Ze trekken meer naar het noorden of naar regio’s nabij de Turkse grens waar vluchtelingenkampen zijn. Volgens het OCHA, het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN zijn die kampen echter overbevolkt en moeten mensen in openlucht leven.

De hoge commissaris betreurde dat het conflict “de aandacht niet meer trekt van de internationale gemeenschap”. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.