Geweld in Zuid-Soedan escaleert: 200 vluchtelingen verdronken

Zuid-Soedanese rebellen.
EPA Zuid-Soedanese rebellen.
Minstens 200 Zuid-Soedanese burgers zijn omgekomen na een ongeluk met een ferry in de Nijl, dat meldt een woordvoerder van het leger aan de BBC. De slachtoffers waren op de vlucht voor gevechten tussen rebellen en regeringstroepen.

Onder de slachtoffers van de ramp, die zich afgelopen zondag voltrok, bevonden zich naar verluidt vele vrouwen en kinderen. De ferry vaarde over de Witte Nijl nadat onlusten waren uitgebroken in de stad Makalal.
Volgens een legerwoordvoerder was de boot veel te zwaar beladen.

De stad Makalal zou vandaag in handen gevallen zijn van rebellen. Via de stad controleren ze de toegang tot de strategisch belangrijke olievelden. Dit bericht wordt echter ontkend door een woordvoerder, die meldt dat de rebellen teruggedrongen zijn.

Machtsstrijd
Het conflict in Zuid-Soedan is al sinds 15 december aan de gang. Duizenden burgers zijn op de vlucht voor het geweld tussen regeringstroepen en rebellen. De VN vermoeden dat er al zo'n 1000 slachtoffers gevallen zijn.

Oorzaak van het geweld in Zuid-Soedan is een machtsstrijd tussen president Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar, die in juli aan de kant werd geschoven. Dat geschil zorgt sinds 15 december voor gevechten tussen de bevolkingsgroepen waar de twee deel van uitmaken: de Nuer voor Machar en de Dinka voor Kiir.