Geweld in Parijs was “van ongeziene ernst”: 412 mensen opgepakt, 133 gewonden, 250 branden

Photo News
De uit de hand gelopen actiedag van de gele hesjes in Parijs werd gekenmerkt door "geweld van ongeziene ernst". Dat heeft politieprefect Michel Delpuech vandaag gezegd. Enkele opzienbarende cijfers geven hem geen ongelijk.

In heel Frankrijk waren zaterdag ongeveer 136.000 betogers van de “gele hesjes” op de been om te demonstreren tegen de regering. Vooral de Franse hoofdstad werd uiteindelijk het toneel van gewelddadige protestacties. Relschoppers staken auto’s in brand, bekogelden de politie, plunderden winkels en richtten vernielingen aan.

Parijs stond zaterdag in brand. Letterlijk en figuurlijk.
Photo News Parijs stond zaterdag in brand. Letterlijk en figuurlijk.

In totaal werden bij de rellen in Parijs 412 mensen opgepakt. “Een niveau dat de laatste decennia nooit bereikt werd", aldus Delpuech tijdens een persconferentie vandaag. 372 relschoppers werden aangehouden, onder wie 33 minderjarigen.


“Het parket heeft nooit eerder zo’n groot aantal aangehouden mensen moeten beheren”, voegde de Parijse procureur Rémy Heitz toe. De meeste van hen zullen morgen en overmorgen al voor de rechter verschijnen in snelrecht.

Bij de betoging in Parijs zijn daarnaast liefst 133 gewonden gevallen, onder wie 23 agenten. De procureur telde onder de onrustmakers “veel volwassen mannen, tussen de 30 en 40 jaar, die specifiek gekomen waren om op de vuist te gaan met de ordediensten”. De politieprefect betreurde “het extreme en onuitgegeven geweld” tegen de politie. In heel Frankrijk vielen 263 gewonden, onder wie 81 leden van de gendarmerie, meldt nieuwszender France Info. Ook brandweerlui werden aangevallen.

AFP

De brandweer telde in de hoofdstad circa 250 branden, waarvan zeker 112 voertuigen, 130 stukken stadsmeubilair en zes gebouwen. Delpuech voegde eraan toe dat "de complete telling nog bezig is".

AFP

De schade die aan de beroemde Arc de Triomphe werd aangericht, loopt in de honderdduizenden euro’s. ‘Gele hesjes’ bekladden de wereldberoemde boog met graffiti en beschadigden tentoonstellingszalen. Volgens Philippe Bélaval, voorzitter van het Franse Monumentencentrum, kan de schade oplopen tot een miljoen euro. Schoonmakers zijn vandaag direct begonnen met het verwijderen van de leuzen.

Photo News

“Er was sprake van methodische plundering van de tentoonstellingszalen, winkel en toiletten”, zei Bélaval aan de krant Le Figaro. “Een gipsen model uit de jaren dertig van de vorige eeuw werd in stukken gescheurd. Alle glazen wanden zijn gebroken. De marmeren buste van Napoleon werd onthoofd.”

Photo News

Onder de geweldplegers bevonden zich "groepjes van extremisten van extreemlinks en extreemrechts", ging Delpuech verder. Er was ook "een heel groot aantal betogers met een geel hesje dat vrij van remmingen of een effect van 'training' zich overgaf aan niet te rechtvaardigen geweld. Men kan zich niet achter een vreedzame beweging scharen en naar Parijs komen met gedrag dat onaanvaardbaar is”, besloot hij.

AP
AP
AP
AP
AP
EPA
EPA
EPA
EPA
AFP
AFP
AFP
AP93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Als Macron het nu nog niet begrepen heeft ???

 • Gino Denil

  Als er vandalisme of geweld aan te pas komt valt altijd het woord anarchisten. Probleem is dat dat twee betekenissen heeft. Anarchie in de betekenis van ordeloosheid en chaos. Dan zijn relschoppers en vandalen die dat creëren anarchisten. Maar die kunnen van elke politieke gezindheid zijn. Maar anarchisme is ook een politieke strekking die gaat voor geweldloosheid en verregaande decentralisatie en democratie. In die betekenis hebben anarchisten niets met dat geweld te zien.

 • Jan De Schutter

  Game of Thrones, de bevolking komt in opstand...

 • Vroomkes Jan

  Daar gaan nog vodden van komen en waarom dat leger niet in zetten en wat als dat hier zo gaat zijn, mensen blijven dat niet slikken.

 • Marc Baeyens

  In het journaal op de Franse zender TF1 is het woord 'anarchisdten' gevallen. Bij ons blijven de media angstvallig rond de hete brij dansen.