Geweld in CAR "fel verminderd", zegt Franse generaal

REUTERS
Het interreligieuze geweld en de misbruiken in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds de interventie van de Franse militaire operatie Sangaris "fel verminderd". Dat beweert althans de commandant van de operatie, generaal Francisco Soriano, vandaag in het Journal du Dimanche.

Over twee dagen stemt het Franse parlement over de verlenging van Sangaris. Volgens generaal Soriano is dat het bewijs "van onze efficiëntie op het terrein".

"Er is hier veel te doen. Alles moet opnieuw opgebouwd worden, te beginnen bij de veiligheidsdiensten en het leger", vertelt Soriano over de toestand in de CAR.

"Toen operatie Sangaris op 5 december opgestart werd, was de Centraal-Afrikaanse Republiek, en vooral hoofdstad Bangui, het toneel van hevige confrontaties en ongezien geweld. Vandaag is het nog niet opgehouden, maar de misbruiken en het interreligieuze geweld zijn wel fel verminderd", beweert Soriano.

Veiligheidsraad
Dit eerder positieve bericht staat fel in contrast met wat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag nog zei. Hij vroeg de Veiligheidsraad om een versterking van de internationale troepenmacht in de CAR. "We hebben die snel nodig. Er moet nu gehandeld worden om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen." Ban had het over "wreedheden" en "massale verplaatsingen van bevolkingsgroepen".

Ook andere analisten riepen de internationale gemeenschap al op om snel meer troepen te sturen. In de Centraal-Afrikaanse Republiek is een felle strijd tussen de christelijke en de moslimgemeenschappen aan de gang, waar met name de moslims het slachtoffer dreigen te worden van wraakacties door christelijke milities. Ook op politiek vlak is het land hopeloos verdeeld.

Aan Sangaris neemt ook België deel. Defensie stelt de Fransen een C-130 en 35 militairen ter beschikking voor transportvluchten. Vorige maand zette ook de EU het licht op groen voor een militaire missie die de Franse en Afrikaanse troepen bij te staan. Er zou een duizendtal manschappen gestuurd worden.