Gewapende leerling (14) hield 27 klasgenoten gegijzeld

Ouders komen hun leerlingen ophalen na de gijzeling in de school in Philippi.
ap Ouders komen hun leerlingen ophalen na de gijzeling in de school in Philippi.
Met de hulp van een predikant is een gijzeling in een Amerikaanse school zonder bloedvergieten afgelopen. De man kon de gijzelnemer, een gewapende jongen van veertien, overtuigen om zijn 27 klasgenoten te laten gaan.

Het nieuwe schooljaar was pas negen dagen ver toen de Philip Barbour High School in Philippi, Pennsylvania opgeschrikt werd door de actie van de leerling. De 14-jarige haalde een wapen boven en hield zijn klasgenoten onder schot. De predikant ging op hem inpraten. Intussen werden de speciale eenheden van de politie verwittigd. De politie moest uiteindelijk niet optreden.

De dochter van de predikant loopt er ook school en nam het recent nog voor de jongen op toen hij weer eens geplaagd werd. "Hij is een kind en werd gepest. Plots is het hem te veel geworden", aldus Howard Swick." Ik zag hem daar staan, het was een wenende en hopeloze jongen van veertien met een wapen in zijn hand. Hij wist plots niet meer wat hij moest doen. Het drong tot hem door dat hij zich in een hopeloze situatie gemanoeuvreerd had."

De jongen had dinsdag tijdens de les geschiedenis het wapen bovengehaald. Hij stapte op de lerares af en hield zijn klasgenoten onder schot. "Ze handelde prima. Ze hield de andere leerlingen kalm en ze kon hem overtuigen om geen andere klas binnen te laten", vertelt directeur Jeffrey Woofter.

ap

Nadat hij zijn gijzelaars liet gaan, duurde het nog anderhalf uur voor hij tot bedaren gebracht kon worden. De 14-jarige had intussen in de lege klas met zelfmoord gedreigd.

Harold Swick was onmiddellijk naar de school gegaan nog voor de politie hem gecontacteerd had. Door een venster van de klas trad hij in conversatie met de gijzelnemer. "Je gaat hier voor mijn ogen geen einde maken aan jouw leven. Je gaat nu jouw wapen neerleggen en met gekruiste armen naar buiten stappen." De knaap gehoorzaamde en zo kwam er een einde aan de gijzeling zonder bloedvergieten. De 14-jarige werd voor een medische controle naar het ziekenhuis gebracht en daarna aangeklaagd voor het 'uiten van terroristische bedreigingen, het in gevaar brengen van derden en het bezit van een wapen op school.' Volgens agent Michael Baylous had de jongen het wapen thuis gevonden.

Hij zit nu opgesloten in het jeugddetentiecentrum in Romney. De politie heeft zijn identiteit niet bekend gemaakt. Omdat het om een minderjarige gaat, is de kans groot dat zijn proces achter gesloten deuren plaatsvindt. "Het is een normale, rustige jongen. Hij had een vriendinnetje en kwam vaak op zondag naar de erediensten", aldus nog Swick. Tijdens de gijzeling werd de rest van de school geëvacueerd, 724 leerlingen werden naar een stadion gebracht. "We namen het eerst niet ernstig. Pas later geloofden we wat er gaande was en gingen we aan het bidden voor een goede afloop", vertelt leerlinge Kayla Smith (17). Gisteren ging iedereen opnieuw naar school.

De leerlingen werden geëvacueerd naar een footballstadion.
ap De leerlingen werden geëvacueerd naar een footballstadion.