Gevreesd tomatenvirus treft mogelijk ook Frankrijk, Belgische telers nemen maatregelen

Beeld ter illustratie.
EPA Beeld ter illustratie.
In Frankrijk is een landbouwbedrijf afgesloten omdat het mogelijk aangetast is door een nieuw tomatenvirus. Het virus, ongevaarlijk voor mensen maar destructief voor de oogst, dook eerder al op in onder meer Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In België zijn er nog geen gevallen gemeld, maar zijn wel preventieve maatregelen genomen om een besmetting te voorkomen.

Het Franse ministerie van Landbouw liet gisteren weten dat er een "sterk vermoeden" is dat het ToBRFV-virus (tomato brown rugose fruit virus) tomaten heeft aangetast in een serre in het departement Finistère, in het westen van Frankrijk. 

Het virus, dat ook paprika's en pepers kan aantasten, dook voor het eerst op in 2014 in Israël, en later ook in Mexico, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Spanje. Vandaag pas zal officieel duidelijk worden of Frankrijk bij dat lijstje komt. In afwachting zijn de serres van het bedrijf in Finistère verboden terrein. 

Noodmaatregelen

In België zijn er nog geen gevallen gemeld, maar de schrik zit er wel in. Sinds november gelden noodmaatregelen, net als elders in de Europese Unie. Zo moeten zaden die afkomstig zijn uit regio's waar het virus voorkomt, getest worden. Telers hebben ook meldingsplicht als ze het virus aantreffen.

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, een onderzoekscentrum, wijst op het belang van hygiënemaatregelen. Het virus kan immers via een eenvoudige aanraking overgebracht worden. "De sector is al een jaar bezig informatie en kennis te verzamelen. We zijn daarvoor afhankelijk van informatie uit het buitenland", zegt onderzoekster Evelien Aussems.

Op de prijs van de tomaten heeft het virus vooralsnog geen impact. Daarvoor is de verspreiding nog te beperkt.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Spriet-Dewaele

    En hoe weet je of je tomatenplanten die je koopt nog niet besmet zijn ?

  • Christine Laevers

    Dat is goede info. Beter dus zelf je plantgoed opkweken uit zaad. Doe ik trouwens elk jaar.

  • joeri gielen

    Corona virus, tomaten virus, vogelgriep, varkenspest, wa gaan we nog allemaal krijgen?