Gevonden voetballertjes kunnen nog zeker vier maanden vastzitten in Thaise grot: "Ze krijgen eten, medicijnen en duiklessen"

Een opgeluchte familielid van een van de kinderen houdt een foto vast met vier van de in de grot opgesloten jongens.
AFP Een opgeluchte familielid van een van de kinderen houdt een foto vast met vier van de in de grot opgesloten jongens.
Experts waarschuwen dat het maanden kan duren voor de groep jonge voetballertjes en hun coach veilig uit de grot geleid kunnen worden waar Britse duikers hen na een dagenlange zoektocht aantroffen. De groep krijgt voorlopig levensmiddelen en medicijnen voor vier maanden en duiktraining, die hen moet helpen om de grot veilig te verlaten wanneer het waterpeil gezakt is. Dat meldt het Thaise leger. 

Volgens kapitein Anand Surawan van de Thaise marine zijn de voetballers en hun coach, die al door een dokter werden onderzocht, "gezond en wel". Mogelijk krijgen ze vandaag opnieuw contact met hun ouders. De autoriteiten leggen een telefoonverbinding aan zodat rechtstreeks kan worden gepraat met de groep, zegt gouverneur Narongsak Osotthanakorn van de provincie Chiang Rai. Het zou de eerste keer sinds 23 juni zijn dat de twaalf jongeren en hun coach rechtstreeks kunnen praten met de buitenwereld. 

Het leger is op dit moment samen met hulpverleners bezig met het distribueren van voedsel en medicijnen naar de uitgehongerde groep. Intussen wordt duidelijk dat de beproeving nog niet over is voor de kinderen en hun coach.

Experts waarschuwen dat het maanden kan duren voor de groep jonge voetballertjes en hun coach veilig uit de grot geleid kan worden waar duikers hen na negen dagen zoeken aantroffen.
REUTERS Experts waarschuwen dat het maanden kan duren voor de groep jonge voetballertjes en hun coach veilig uit de grot geleid kan worden waar duikers hen na negen dagen zoeken aantroffen.

"Voedsel voor vier maanden en duiktraining"

"We bereiden ons voor om voor minstens vier maanden extra voedsel te sturen en trainen de dertien groepsleden om te duiken terwijl we het water blijven wegpompen vanuit het complexe ondergrondse grottenstelsel", zegt kapitein Surawan. 

Het voedsel dat de kinderen en hun coach toegestuurd krijgen, bestaat vooral uit calorierijke gels om hen te helpen aansterken. "Artsen hebben ons geadviseerd om verschillende soorten medicijnen aan te bieden om infecties en andere ziekten te voorkomen", aldus Surawan. Er is ook een telefoonlijn geïnstalleerd zodat functionarissen en ouders kunnen praten met de sporters. 

Gouverneur Narongsak Osotthanakorn van de provincie Chiang Rai en leider van de reddingsmissie noemt berichten dat de redding mogelijk vier maanden op zich kan laten wachten "belachelijk". De groep krijgt zolang eten "voor het geval dat", beweert hij. 

De gouverneur geeft toe dat de redding "niet voor vandaag zal zijn", "maar ik kan niet zeggen wanneer". "Onze prioriteit is de gezondheid van de groep. Zij zijn fysiek niet sterk om te zwemmen of te duiken." "Het water trekt zich geleidelijk terug maar we willen het (de grot) eerst droog hebben vooraleer ze eruit kunnen", zegt de gouverneur nog. Hoe dat zal gebeuren blijft onduidelijk. 

"Vastberadenheid en uitrusting"

In Thailand wordt alvast opgetogen gereageerd op de lokalisering van de groep. "We zeiden dat het onmogelijk was omdat het elke dag regende... Maar dankzij onze vastberadenheid en onze uitrusting vochten we tegen de natuur", reageert Narongsak Osottanakorn, de gouverneur van de provincie Chiang Rai.

Ook de Thaise premier Prayuth heeft vanuit Bangkok zijn vreugde over de doorbraak gedeeld met de reddingswerkers via een teleconferentie met de redders.

De ontdekking van de kinderen dompelde Thailand in vreugde na dagen van moeilijk onderzoek, gehinderd door stortregens en overstromingen. De jongens, die tussen 11 en 16 jaar zijn besloten op 23 juni na de training samen met hun 25-jarige trainer naar de grot Tham Luang te gaan, waar ze ingesloten raakten door het stijgende water. 

Uiteindelijk slaagden Britse duikers er maandagavond lokale tijd in om de groep te bereiken.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elisa deJong

  Hopen dat het echt goedkomt... De schatjes terug bij mamma en pappa mogen komen

 • Eida Lam

  Gerard Braeckmans , exact , soms kan je het beter gewoon uitzitten, hoe gruwelijk dat ook mag lijken, het is minder gruwelijk dan te sterven aan wat er gebeurd als je te snel naar boven gaat zonder een decompressie tank in de buurt.

 • Dimitri Mostrey

  Om een realistisch idee te krijgen hoe het er aan toegaat kan ik u de film "Sanctum" (prod. James Cameron) aanraden. In Papoea Nieuw-Guinea komt een groep vast te zitten in gelijkaardige omstandigheden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Met wat geluk staat de film op Netflix. Niet geschikt voor claustrofobische kijkers...

 • Gerôme Vereecke

  Tip om die gastjes te redden zonder ze eerst zwem- en duikles te geven: doe ze een totaal-duikmasker aan, geef ze een slaapmiddel en haal ze één voor één slapend door de onderwater-doorgang.

 • Klara De Smet

  Gans de wereld leeft mee met de kinderen en begeleider. Het zijn alleszins dappere stoere mensjes. Hopelijk haalt niemand het in zijn hoofd om hier financiële of politieke recuperatie uit te halen. Laat gans de wereld echt gelukkig zijn met de universele wens voor een happy end voor de kinderen, hun begeleider, familie en vrienden.