Gevonden objecten en oliespoor niet van vermist vliegtuig AirAsia

Een Indonesische helikopter heeft vanmorgen twee olievlekken gespot binnen het gebied waarin wordt gezocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia. Volgens Indonesische autoriteiten zijn die echter niet van het vermiste toestel afkomstig. Ook enkele niet nader geïdentificeerde objecten die een Australisch vliegtuig honderden kilometers verderop zag, blijken ook geen verband te houden met het vliegtuig.

Het hoofd van de reddingsoperatie liet na een paar uur zoeken weten dat het vliegtuig waarschijnlijk op de bodem van de zee ligt. "Dat is onze verdenking. Het kan zich nog ontwikkelen als de resultaten van de zoekactie worden geëvalueerd.''

Hulpdiensten gingen in alle vroegte weer op pad in de hoop het toestel te vinden. Twaalf schepen uit Indonesië, drie helikopters en vijf vliegtuigen zouden meedoen aan de zoekactie. Ook Singapore en Maleisië helpen daarbij. Ze doorzoeken een groot gebied op zee, maar een paar boten zijn inmiddels dicht bij de plek waar het vliegtuig voor het laatst contact heeft gehad met de luchtverkeersleiding.

Dwi Putranto, commandant van de Air Force-basis van Jakarta meldde vanmorgen dat de bemanning van een Australisch Orion-vliegtuig "verdachte objecten" gespot heeft nabij het eiland Nangka, op ongeveer 1.120 kilometer van de plaats waar het vliegtuig laatst van de radar verdween.

"Het is nog niet zeker of het om het verdwenen AirAsia-vliegtuig gaat", zegt Putranto. "We gaan er nu heen, maar er is veel bewolking." Dat bleek dus uiteindelijk niet het geval.

Er werd ook een oliespoor gelokaliseerd op ongeveer 105 zeemijl van het eiland Billiton, in de zeestraat Karimata. Ook die piste werd onderzocht, maar bleek eveneels loos alarm.

Chinese hulp
De Chinese overheid heeft intussen ook hulp aangeboden. Het land is bereid "met spoed vaartuigen en vliegtuigen in te zetten om deel te nemen aan de zoek- en reddingsoperaties", aldus Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese ministerie.

Robertus Pudyanto/Getty Images

Javazee

Het passagiersvliegtuig verdween gisterenochtend van de radar toen het van Surabaya in Indonesië onderweg was naar Singapore. Het was slecht weer en de piloot had nog gevraagd om een andere route. Hij wilde hoger vliegen om de wolken te vermijden. Vermoedelijk is het vliegtuig in de Javazee gestort.

Aan boord zaten 149 Indonesiërs, één Brit, drie Zuid-Koreanen, één Singaporees en één Maleisiër. De bemanning bestond uit één Fransman en zes Indonesiërs. Een militair vliegtuig uit Singapore en drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger doorzochten zondag de omgeving. De zoektocht werd 's avonds stilgelegd omdat het te donker werd. Ook werd de zoektocht bemoeilijkt door het slechte weer. Maandag is het al meer opgeklaard en is het zicht beter.

Robertus Pudyanto/Getty Images

"Ergste nachtmerrie"

De bestuursvoorzitter van AirAsia zei dat een vermist vliegtuig zijn "ergste nachtmerrie'' is. "We hebben op dit moment geen idee wat er mis is gegaan'', aldus Tony Fernandes, die niet wil speculeren over wat er gebeurd zou kunnen zijn met het vliegtuig van zijn maatschappij. Terwijl de hulptroepen de zoektocht voorzetten, wachten veel naasten van de passagiers op het vliegveld van Surabaya op nieuws over hun familie. Ook in Singapore is een centrum ingericht waar mensen bij elkaar kunnen komen.

Tony Fernandes
AP Tony Fernandes

"Geen link met MH370"

Het lot van het vermiste vliegtuig van AirAsia kan niet gelinkt worden aan het mysterie van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines op vlucht MH370, zo benadrukte de Australische premier Tony Abbott vandaag.

Australië leidt de zoekoperatie naar de Boeing 777-200 die op 8 maart kort na opstijgen in Kuala Lumpur met 239 mensen aan boord verdween. De verdwijning van MH370 linken aan wat met het toestel van AirAsia gebeurde, is volgens Abbott een "grove fout", zo zei hij aan radiozender 2GB in Sydney. "Het geval van MH370, in de huidige stand van zaken, is een van de grote mysteries van onze tijd."

"Het lijkt erop dat het (toestel van AirAsia) geconfronteerd werd met vreselijke weersomstandigheden en hoogte verloor", zei hij over vlucht QZ8501. Abbott verklaarde nog dat zijn land zich zo beschikbaar mogelijk zal tonen om de Indonesische autoriteiten bij te staan. Een Australisch vliegtuig vervoegde al de zoekoperatie.

Getty images
EPA