Gevonden: de eigenaar van de USB-stick die het een jaar uithield in bevroren uitwerpselen van een zeehond

Amanda Nally in haar blauwe kajak.
Privéfoto Amanda Nally in haar blauwe kajak.
Een USB-stick in de uitwerpselen van een zeldzame luipaardzeehond, nog perfect werkend ook - na meer dan een jaar in de vriezer (!). En of Nieuw-Zeelandse wetenschappers grote ogen trokken toen ze vorige maand op het functionerende apparaat stootten in de zeehondenpoep die ze net wilden gaan onderzoeken. Een zoektocht naar de eigenaar werd ingezet. Met succes. De USB-stick blijkt nu van Amanda Nally, die een jaar geleden de wetenschap een handje wilde helpen door een stoelgangstaal van een zeehond te laten opsturen. Dat de stick die ze eerder was kwijtgespeeld, indirect was opgegeten door het dier (een vogel zat er ook voor iets tussen) ... dat had ze niet verwacht.

NIWA, Het National Institute of Water and Atmospheric Research, lanceerde vorige week een oproep in de hoop de eigenaar van de onverwoestbare USB-stick te vinden. De stick bevatte onder meer leuke beelden van een spelende zeehondenmoeder, gefilmd vanuit een blauwe kajak.

Telefoontje

Kajakster van dienst blijkt dus de Nieuw-Zeelandse Amanda Nally. Een echte zeehondenfan en toevallig ook de vrouw die in november 2017 ongerust de luipaardzeehonden-hotline belde toen ze op Oreti Beach, in het uiterste zuiden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland, een dunne zeehond had aangetroffen. Misschien was het beestje ziek?


Een dierenarts van NIWA kwam ter plaatse om het dier te onderzoeken. Die bleek wel degelijk gezond. Nally stelde voor om de uitwerpselen van het dier, die vlakbij lagen, op te sturen voor analyse. Een goed idee, want die uitwerpselen zijn heel waardevol voor onderzoekers. Ze bevatten een schat aan informatie over wat de dieren eten, hoe gezond ze zijn en hoe lang ze zich al in Nieuw-Zeelandse wateren bevinden. En dus stuurde de dierenarts de stoelgang op naar NIWA. Wist Amanda veel dat die poep haar eigen USB-stick bevatte, die ze eerder ergens in de buurt was verloren.

Vogel

Toen Amanda de beelden zag passeren op televisie, herkende ze haar video. “Holy shit, dat lijkt wel héél erg op mijn beelden”, schreeuwde ze uit. Ze vreesde eerst dat ze misschien haar geheugenschijfje domweg in de uitwerpselen had laten vallen, maar de wetenschappers van NIWA denken dat het verhaal vreemder in elkaar zit.

“Bij NIWA zijn ze ervan overtuigd dat een vogel mijn USB-stick heeft binnengespeeld en dat de luipaardzeehond vervolgens de vogel heeft opgegeten. Er zaten immers ook veel veren in de poep”, legt ze uit. “En dan kom ik vreemd genoeg langs om even te zeggen ‘oh, hier is een staal dat we naar NIWA kunnen sturen’.” Bij NIWA bevestigen ze de theorie. 

Haar USB-stick hoeft ze niet meer terug. “Ik heb genoeg kopieën van de foto’s en video’s die erop staan, het zijn mijn lievelingsbeelden”, vertelt ze. Dat het allemaal wel heel bizar is, beaamt ze graag. “Dit is waarschijnlijk de vreemdste reeks toevalligheden ooit in mijn leven.”

The Project NZ

Bekijk ook:

Zeehond slaat kajakker in het gezicht met dode octopus
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.