Gevluchte prinses Haya start rechtszaak om dochter (11) te beschermen tegen verplicht huwelijk

Haya verscheen vandaag bij het gerechtshof in Londen. Ze wordt bijgestaan door een team topadvocaten, onder leiding van de gehaaide barones Fiona Shackleton.
REUTERS Haya verscheen vandaag bij het gerechtshof in Londen. Ze wordt bijgestaan door een team topadvocaten, onder leiding van de gehaaide barones Fiona Shackleton.
Prinses Haya, de zesde echtgenote van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (69), is in Londen haar juridische strijd begonnen tegen haar man. Volgens de 45-jarige halfzus van de koning van Jordanië wordt haar elfjarige dochter gedwongen te trouwen. Ze vluchtte met Al Jalila en zoon Zayed (7) vanuit Dubai naar het Verenigd Koninkrijk om bescherming te vragen. Daarbij griste ze ook 30 miljoen euro cash mee.

Als Haya voor haar kroost zou mogen blijven zorgen, betekent dat een grove inbreuk op de sharia. In de strenge islamitische wet staat immers dat bij een tijdelijke breuk of scheiding de kinderen altijd bij de vader moeten blijven.

De prinses vroeg de rechtbank nu echter om de voogdij over haar dochter tijdelijk over te nemen. Ze is bang dat haar anders iets zal overkomen. Bin Rashid eist daarentegen dat zijn kroost zo snel mogelijk terugkeert.

EPA

Haya woonde de rechtszaak vandaag zelf bij, haar man niet. Volgens de BBC wordt haar leven bedreigd. In een gezamenlijke verklaring laten beide tenoren weten dat het geschil over de kinderen gaat en dus niet over hun huwelijk.

Daar waren de laatste tijd ook de nodige geruchten rond ontstaan. Volgens Britse media had haar bodyguard immers een bom gelegd onder haar relatie. De 36-jarige ex-militair Russell Flowers had haar de afgelopen jaren telkens vergezeld in Groot-Brittannië en tijdens internationale reizen. Die vermeende romance is echter op geen enkele manier bevestigd. 

Haya met topadvocaat Fiona Shackleton.
REUTERS Haya met topadvocaat Fiona Shackleton.

Liefdadigheidswerk

Bin Rashid reageerde naar verluidt woest op het plotselinge vertrek van Haya, de dochter van wijlen koning Hoessein van Jordanië. Maar veel lijkt hij niet te kunnen doen, anders zou de goede relatie tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië wel eens onder druk kunnen komen te staan. 

Bin Rashid is immers niet alleen machthebber van het emiraat Dubai, hij speelt ook in de Verenigde Arabische Emiraten een voorname rol als minister-president en vicepresident. Haya wordt in haar vaderland dan weer op handen gedragen dankzij al het vrijwilligerswerk dat ze doet. Jordanië tegen de borst stuiten is dus geen goed idee. Zeker niet omdat er circa 200.000 Jordaniërs in de Emiraten werken, zij zijn als arbeidskracht hard nodig.

Haya.
AFP Haya.

Volgens Jordaanse media zal de sjeik de zaak met Haya niet tot op het bot betwisten. Bij een scheiding zou de regeling immers nog duurder kunnen uitvallen. Bin Rahid (geschat vermogen: vier miljard euro) beloofde fors te gaan investeren in Jordanië toen hij met Haya trouwde, Die belofte (een soort bruidsschat) is hij slechts voor een klein deel nagekomen. Haya is overigens niet naar Jordanië teruggekeerd om haar broer (de huidige koning) niet in verlegenheid te brengen.

Haya en echtgenoot Mohammed bin Rashid Al Maktoumin in 2012.
AP Haya en echtgenoot Mohammed bin Rashid Al Maktoumin in 2012.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Volgens de internationale verdragen zijn enkel de rechtbanken van de landen waar de kinderen geboren werden bevoegd om zich uit te spreken over een eventueel voogdijschap. En een minderjarige meenemen op een internationale reis zonder toestemming van de andere ouder is juridisch gezien ontvoering. Het zou anders nogal een soep worden als een in België geboren kind door zijn/haar arabishe vader ontvoerd wordt en de Belgische moeder eist dat dit kind terug gebracht wordt.

 • raf stevens

  Ik hoop oprecht voor die arme sjeik dat zijn andere vrouwen niet dezelfde acties ondernemen, zes processen is toch iets te veel voor een arme immer leuk kijkende man die duidelijk plezier heeft in het leven.

 • maud hallett

  David Van Laer zij heeft haar kinderen niet ontvoerd, zij zijn uit vrije wil meegegaan met haar!

 • DAVID VAN LAER

  Allemaal heel erg maar hoe kan een Engelse rechtbank nu uitspraak doen als ze haar kinderen heeft ontvoerd vanuit Dubai. Laat staan dat een Westerse uitspraak enige invloed heeft op een reguliere wetgeving van een land, laat staan de gehele wetgeving van het midden Oosten ivm echtscheiding. Een Europese rechtbank moet zich niet bevoegd verklaren in zulke situaties.

 • Michael Dimers

  Een kind van 11 jaar uithuwelijken ??? Barbaren !!!