Gevechtsvliegtuig onderschept vlucht Brussels Airlines

Een Frans gevechtsvliegtuig heeft een toestel van Brussels Airlines in volle vlucht onderschept, nadat plots alle contact was verloren. De gealarmeerde militair stelde vast dat de captain een dutje deed en dat de copiloot niet reageerde. Aan boord zaten meer dan 100 toeristen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

De feiten dateren van zaterdag 28 juni, maar komen nu pas boven water, na het afsluiten van een vooronderzoek door het Belgisch Directoraat-generaal Luchtvaart. Volgens de Franse luchtmacht vloog de Airbus A319 van Brussels Airlines met tientallen Belgische vakantiegangers vanuit Lanzarote (Spanje) naar Zaventem. De vlucht verliep urenlang vlekkeloos. Boven Frankrijk besliste de vermoeide captain daarom een dutje te doen. Hij gaf zijn copiloot de opdracht om ondertussen alles in de gaten te houden, vervolgens sloot hij zijn ogen. Het toestel vloog op zo'n 10 kilometer hoogte en met een kruissnelheid van meer dan 800 km/u richting België.

"Toen het vliegtuig boven Nantes hing, probeerde de Franse luchtleiding contact op te nemen met de bemanning. Tevergeefs", vertelt luitenant Loïc Tatard, woordvoerder van de Franse luchtmacht. "Een tiental minuten probeerde de luchtverkeersleider alles om een antwoord te krijgen van de piloten. Zonder reactie. Bij Defensie gingen de alarmbellen af. We stuurden onmiddellijk een gevechtspiloot met een Rafale achter het 'verdachte' toestel aan." Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York is dat de standaardprocedure bij zogeheten comm loss (verlies van communicatie).

Terrorist
De gewapende straaljager zette met fenomenale snelheid de achtervolging in. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de gevechtspiloot het vakantievliegtuig uit Brussel in het vizier kreeg. Eerst controleerde hij de identiteit van het toestel, aan de hand van een code op de staart. Daarop ging hij na of het toestel nog steeds strak de geplande route volgde. Na die checks ging hij naast de cockpit vliegen om van zeer dichtbij poolshoogte te nemen. Allicht door de commotie in het vliegtuig en het onheilspellende gesnerp van de Rafale kwam dan toch beweging in de cockpit. Via enkele handsignalen aan de oren en de mond, gaf de gevechtspiloot aan dat hij contact wilde maken. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Uit voorzorg bleef de gevechtspiloot de cockpit in de gaten houden, om zeker te zijn dat er toch geen terrorist aan boord was. Pas aan de Belgische grens liet hij de Belgen weer los.

"Ons toestel is zonder problemen geland in Zaventem. Kort daarop is er een evaluatie gebeurd", zegt Brussels Airlines-woordvoerster Wencke Lemmes. Volgens een bron met kennis van het dossier was er in de eerste vaststellingen sprake dat ook de copiloot was ingedommeld. Brussels Airlines ontkent: "De copiloot van dienst heeft niet gereageerd op de oproepen, omdat hij dacht dat de verkeersleiding een ander toestel wilde bereiken."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE