Gevechten in Centraal-Afrikaanse Republiek : 10.000 mensen vluchten naar ziekenhuis

Illustratiefoto. Soldaten in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
PE Illustratiefoto. Soldaten in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
"Ruim 10.000 mensen" hebben in Batangafo, in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, door gevechten tussen gewapende groepen hun toevlucht gezocht tot het ziekenhuis van de stad. Bij het geweld zouden drie kampen, talrijke huizen en de centrale markt in brand zijn gestoken. 

Artsen Zonder Grenzen deelde mee dat ruim 10.000 mensen tijdens de gevechten hun toevlucht zochten tot het ziekenhuis dat door de ngo wordt ondersteund. Honderden anderen zouden volgens AZG naar de brousse zijn gevlucht. Eén persoon stierf in het ziekenhuis aan brandwonden en twintig gewonden werden door Artsen Zonder Grenzen verzorgd, "van wie er tien een spoedoperatie moesten ondergaan". De ngo benadrukte dat bij het nieuwe geweld “drie kampen voor ontheemden, talrijke huizen en de centrale markt in brand gestoken werden”.

Het is onduidelijk welke gewapende groepen strijd leverden in Batangafo. Het land, dat rijk is aan diamant, goud en uranium, staat vrijwel volledig onder controle van gewapende groepen. Die komen regelmatig in botsing met elkaar.

Humanitaire toestand

"De humanitaire toestand in deze regio wordt steeds zorgwekkender na maanden van relatieve rust, en deze jongste oplaaiing van geweld dreigt de ontheemde gemeenschappen, die tekort aan voedsel, onderdak en andere basisgoederen hebben, verder te verzwakken", aldus Omar Ahmed Abenza, het hoofd van de Artsen Zonder Grenzen-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FRANCOIS LEMMENS

    schandalig dat er altijd geld is voor wapens en niet voor eten !! wie zou daar rijker van worden ?de wapenfabrieken en wapentrafikanten zeker !! uit USA , USSR en PRC enz...

  • Paul Keulemans

    Gelukkig is de VN even bezig met het immens zware zwarte piet dossier zodat ze hier even geen tijd voor hebben. En als ze straks uitgevochten raken dan komen ze hier bedelen om eten want ze hebben geen geld meer, wapens zijn duur tegenwoordig !

  • lieve vanderstraeten

    Ze hebben geen centen om hun bevolking eten te geven, wel miljarden om te vechten, VN waar zijt ge nu, mijnheer de buitenlandse minister nog zin in een snoepreisje om u daar te gaan moeien