Gevechten in Basra eisen minstens 25 doden

UNKNOWN

Bij gevechten tussen militieleden van het sjiitisch Mahdi-leger en regeringstroepen zijn in de Zuid-Iraakse havenstad Basra minstens 25 mensen gedood. De meeste slachtoffers waren volgens ziekenhuiskringen soldaten en politieagenten. Onder de doden werden ook vier aanhangers van het Mahdi-leger geïdenticificeerd.

Uitgaansverbod
In de overwegend door sjiieten bewoonde stad aan de Perzische Golf hadden de Iraakse autoriteiten eerder een uitgaansverbod afgekondigd. Uit vrees dat de ongeregeldheden in Basra overslaan naar andere steden in het sjiitische zuiden werd ook in de andere steden een uitgaansverbod afgekondigd, ook in al-Nasiriyah en in Hilla. De regeringstroepen kregen steun van de coalitietroepen, die met hun luchtmacht verkenningsvluchten uitvoerden.

Al-Sadr
Het Mahdi-leger behoort tot de beweging van de radicale sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr. Deze riep zijn aanhangers en de politie op tot matiging. Tegelijkertijd riep hij zijn aanhangers op tot "burgerlijke ongehoorzaamheid". Bovendien moeten ze exemplaren van de koran en olijftakken overhandigen aan de politieagenten en soldaten, die hen aan wegversperringen tegenhouden.

In een verklaring van al-Sadr, die in de sjiitische pelgrimstad Najaf werd openbaar gemaakt, luidde het dat ook de schriftgeleerden tot een eind van het geweld moeten oproepen. Tegelijkertijd dreigde al-Sadr met een algemene staking. De sinds jaren smeulende machtsstrijd tussen de sjiitische partijen in Basra was na het vertrek van de laatste Britse soldaten uit de stad geëscaleerd.

Bekoelde relatie
De Iraakse premier Nouri al-Maliki was gisteren met verscheidene kabinetsleden naar Basra gereisd om een nieuw plan te bespreken waarmee de veiligheidssituatie in de stad onder controle moet gebracht worden. Aansluitend kondigde hij een offensief aan in Basra. Al-Maliki is lid van de sjiitische Dawa-artij. De Sadristen, de Dawa-partij en de Partij van de Hoge Islamitische Raad in Irak (SICI) waren bij de parlementsverkiezingen van 2005 met een gezamenlijk lijst aangetreden. Later bekoelde de relatie tussen de toppolitici van de sjiitische alliantie echter aanzienlijk. De Sadr-fractie, die haar bolwerk heeft in de armenwijk Sadr-City van Bagdad, trok haar ministers uit de regering terug. (dpa/gb)