Gevecht tussen Koerdische rebellen en islamisten eist doden

Een lid van de PKK.
AFP Een lid van de PKK.
Drie personen zijn zaterdag om het leven gekomen bij rellen tussen Koerdische rebellen en een Koerdische islamistische groep in het zuidoosten van Turkije, dichtbij de Syrische grens. Dat zeggen de diensten van de plaatselijke gouverneur.

De spanningen zijn sterk toegenomen in Cizre, zegt een (anonieme) bron bij de veiligheidsdiensten. Een groep soennitische moslims van de beweging Hüda-Par had vrijdagavond tenten aangevallen van de rebellen van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Hüda-Par staat bekend als de politieke tak van de Turkse Hezbollah. De beweging heeft altijd vijandig gestaan tegenover de PKK, die zich al dertig jaar verzet tegen de Turkse autoriteiten in het zuidoosten van het land.

Nog steeds zijn er sporadisch opstootjes in Cizre, zegt dezelfde bron bij de veiligheidsdiensten. Lokale media berichten dat een van de doden de vader zou zijn van een leider van Hüda-Par.

In oktober al vonden er gewelddadige straatgevechten plaats tussen Hüda-Par en de PKK in het zuidoosten van Turkije. De groepering Islamitische Staat vocht op dat moment tegen Koerdische strijders in de door Koerden gedomineerde stad Kobana, aan de andere kant van de grens met Syrië.

Ankara weigerde deel te nemen aan het militaire ingrijpen tegen de jihadi's van IS, met als gevolg dat Turkse Koerden woedend op straat kwamen. Er waren toen gevechten tussen Koerden van de PKK en de ordediensten, maar ook tussen Koerdische activisten en aanhangers van islamistische partijen zoals Hüda-Par.