Gevangenisdirecteur die 'El Chapo' hielp ontsnappen uitgeleverd aan de VS

Dámaso López Núñez, in het Sinaloakartel gekend als El Licenciado.
EPA Dámaso López Núñez, in het Sinaloakartel gekend als El Licenciado.
Mexico heeft een belangrijke handlanger van Joaquin 'El Chapo' Guzmán uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dámaso López Núñez kan een belangrijke getuige zijn in de rechtszaak tegen de drugsbaron, die naar verwachting in september begint.

López heeft als bijnaam El Licenciado (de geleerde), omdat hij afgestudeerd jurist is en voor het Openbaar Ministerie heeft gewerkt. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de strengbeveiligde gevangenissen.

Als onderdirecteur van de gevangenis speelde López een belangrijke rol bij de eerste ontsnapping van El Chapo uit een cel, in 2001. El Chapo bleef tot 2014 spoorloos en kon zijn bende, het Sinaloa-kartel, laten uitgroeien tot een van de machtigste en gevaarlijkste kartels van Mexico.

El Chapo werd uiteindelijk opgepakt, maar ontsnapte in 2015 weer. Na een grote klopjacht werd hij vorig jaar weer gearresteerd en uiteindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. López werd vorig jaar opgepakt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Serge Surmont

    In Mexico worden alle advocaten aangesproken als "licenciado".