Gevallen topman Carlos Ghosn haalt uit naar Nissan-managers: “Vies spelletje gespeeld”

De pers bekijkt de videoboodschap van Carlos Ghosn op de Foreign Correspondents' Club of Japan in Tokio.
EPA De pers bekijkt de videoboodschap van Carlos Ghosn op de Foreign Correspondents' Club of Japan in Tokio.
Gevallen autotycoon Carlos Ghosn zegt dat zijn arrestatie in Japan is bekokstoofd door managers bij Nissan. Die speelden “een vies spelletje'' door op zijn val aan te sturen in plaats van te werken aan verbetering van de resultaten van het bedrijf, zegt de gevallen topman in een videoboodschap. Die had hij opgenomen voordat hij eind vorige week opnieuw werd opgepakt. De beelden werden vandaag vrijgegeven.

Ghosn houdt al sinds zijn arrestatie vol onschuldig te zijn. Hij wordt beschuldigd van fraude en het inzetten van bedrijfsmiddelen voor zijn eigen familie en om bijvoorbeeld schulden af te lossen. 

“Verraad”

“Ik ben onschuldig, dat is mijn eerste boodschap”, zo steekt Ghosn van wal in de videoboodschap. “Dit is niet nieuw, dit hebben jullie al van mij gehoord: ik ben onschuldig voor elk van de beschuldigingen.” Ghosn zei te “hopen dat de waarheid uiteindelijk boven tafel komt”. “Dit is geen verhaal van hebzucht, of van een eenmansdictatuur. Het is een verhaal van complot, van samenzwering, van verraad.” 

Volgens Ghosn speelden sommige Nissan-bestuurders “een vuil spel”, omdat ze vreesden dat in de volgende fase van de alliantie (met het Franse Renault en met Mitsubishi) de zelfstandigheid van Nissan in gevaar zou komen. Ghosn benadrukt dat hij “altijd een fervent voorstander is geweest van die zelfstandigheid”.

Ghosn werd in november aangehouden in Japan. In maart kwam hij onder strenge voorwaarden op borgtocht vrij, maar na een nieuwe aanklacht werd hij opnieuw vastgezet.
EPA Ghosn werd in november aangehouden in Japan. In maart kwam hij onder strenge voorwaarden op borgtocht vrij, maar na een nieuwe aanklacht werd hij opnieuw vastgezet.

In de oorspronkelijke videoboodschap beschuldigde Ghosn specifieke managers bij Nissan. De namen van die managers zijn er echter achteraf uitgeknipt, volgens Ghosns advocaat vanwege de situatie waarin zijn cliënt zich bevindt.

“Eerlijk proces”

De 65-jarige leidde tot zijn arrestatie op 19 november in Tokio de grootste auto-alliantie ter wereld. Hij zat meer dan honderd dagen vast in een Japanse cel, op verdenking van financieel wangedrag. Nadien kwam hij even vrij, maar vorige week werd hij opnieuw vastgezet. Zijn advocaat zal morgen een verzoek tot vrijlating indienen.

De zestiger kijkt aan tegen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Hij laat in de videoboodschap nog weten dat hij “vooral hoopt op een eerlijk proces”. 

Junichiro Hironaka, de advocaat van Carlos Ghosn, stelde de video voor.
EPA Junichiro Hironaka, de advocaat van Carlos Ghosn, stelde de video voor.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Victor Munster

    Die man heeft waarschijnlijk niets anders gedaan dan hetgeen alle andere CEo's van dergelijke multinationals doen. Het enige verschil? Hij kon geen afscheid nemen van zijn pluchen zetel. Hij was aan zijnen stoel geplakt en wilde geen plaats maken voor de jonge ambitieuze garde. Dus hebben ze hem moeten los weken.