Gevallen Nissan-topman Ghosn opnieuw opgepakt in Tokio

Carlos Ghosn.
AFP Carlos Ghosn.
Het openbaar ministerie in Tokio heeft Carlos Ghosn, de ex-topman van Renault en Nissan, opnieuw laten arresteren. Reden zijn nieuwe verdenkingen van financiële malversaties. Dat melden Japanse media.

De publieke omroep NHK noemt de ontwikkelingen "zeer uitzonderlijk". Ze komen er bovendien een dag nadat Ghosn had aangekondigd dat hij op 11 april een persconferentie zou geven.

Gisteren meldden Japanse media al dat er nieuwe aanklachten tegen Ghosn zijn. Het zou gaan om het wegsluizen van geld via een autobedrijf in Oman.

Volgens de berichten werd via een Nissan-dealer in Japan de afgelopen jaren ruim 34 miljoen dollar weggemoffeld. Een bekende van de 65-jarige Ghosn stond aan het roer van die onderneming. De betalingen waren afkomstig van Nissan-fondsen waarover de automagnaat zonder overleg kon beschikken.

Jacht

Het vermoeden bestaat dat een deel van het geld werd gebruikt voor de aanschaf van een jacht waarvan Ghosn gebruikmaakte. Ghosn zelf ontkent alle beschuldigingen.

De voormalige Nissan-baas zat ruim honderd dagen in een Japanse cel op verdenking van fraude en andere wanpraktijken, maar kwam een maand geleden op borgtocht vrij, terwijl hij onder huisarrest zijn vervolging afwachtte.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Landuyt

    Hier fabrieken sluiten en aan de andere kant van de wereld zichzelf een 'extraatje' bezorgen. Zelfs politici of ambtenaren durven dat (nog) niet.

  • Jürgen Mouton

    Hier loopt ook zo'n volk dat zichzelf "elite" noemt, vrij rond omdat hun politieke vriendjes genoeg achterpoortjes ingebouwd hebben in de wet, zodat ze zich kunnen vrijkopen. Het is als "plebs" goed om te zien, dat dat niet overal lukt. Als de wetgeving hier veranderd, zodat politici en zakenmensen, gestraft worden zoals simpele arbeiders, zijn we op goede weg. Ik heb het idd over politici met villa's in Toscane...