Gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn hoest bijna 8 miljoen op en verlaat gevangenis na meer dan 100 dagen

AP
De van fraude beschuldigde Carlos Ghosn heeft na meer dan 100 dagen de gevangenis van Kosuge nabij Tokio verlaten. Tientallen cameraploegen en fotografen wachtten de gevallen Nissan- en Renault-topman op toen hij vandaag opnieuw op vrije voeten kwam. Ghosn was behoorlijk goed weggestopt. Hij droeg een blauwe pet en een zonnebril en had bovendien, net als de bewakers die hem begeleidden, een mondmasker aan. Na zijn vrijlating verdween hij in een auto.

Nissan zette in november Ghosn aan de kant wegens financieel wangedrag. Ook Renault heeft inmiddels afscheid van hem genomen. De automagnaat, die ook aan het hoofd stond van een consortium met Mitsubishi, ontkent alle beschuldigingen.

Eerder was al bekend dat Ghosn op borgtocht vrij zou komen uit zijn Japanse cel, iets waar zijn advocaten aanvankelijk niet in slaagden. Vorige maand wisselde de autobons van juristen, met duidelijk meer succes. Gisteren wees een rechter in Tokio het beroep van het openbaar ministerie tegen zijn vrijlating op borg af. Als Ghosn 1 miljard yen (bijna 8 miljoen euro) betaalde, mocht hij de gevangenis verlaten. Dat heeft hij dus gedaan, meldt de Japanse staatsomroep.

Ghosn mag van de rechter Japan niet verlaten. Ook worden in zijn huis camera’s opgehangen en mag hij geen contact hebben met derden. Mocht Ghosn uiteindelijk schuldig worden bevonden aan de fraude, dan wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar.

EPA
EPA
REUTERS
EPA
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.