Gevaarlijker dan 'ice': nieuwe dodelijke designerdrug geeft bovenmenselijke kracht

'Grind', want daar lijkt het op, is de straatnaam van de nieuwste levensgevaarlijke designerdrug Flakka, die de VS al heeft ingepalmd van Florida tot Texas. Of nog: '5 dollar krankzinnigheid'. Dokters proberen mogelijke gebruikers te waarschuwen voor de gewelddadige 'superkrachten' die de drug hen lijkt te geven.

De Amerikaanse autoriteiten luiden de alarmbel: Flakka is in het land. De relatief goedkope synthetische drug heeft nog heftigere werkingen dan de zogenaamde 'badzouten'. Krachtiger dus dan ecstacy of dan metamfetamine - sinds 'Breaking Bad' beter bekend als 'ice', 'speed' of 'crystal meth' - en bijgevolg nóg levensbedreigender. Zowel voor de gebruiker als voor zijn/haar omgeving. Gebruikers worden paranoïde en psychotisch, hallucineren, krijgen woedeaanvallen, beginnen wild te shaken en dichten zichzelf bijna bovenmenselijke krachten toe.

Levensgevaarlijke roes van 4 uur
Op de spoedafdelingen in de VS weten ze inmiddels wat Flakka zoal kan veroorzaken bij de gebruiker. Een roes kan drie tot vier uur duren en maakt de gebruiker tijdelijk krankzinnig. Zo probeerde James West na gebruik van flakka de deur van een politiekantoor in te beuken. Een andere kerel viel een bejaarde vrouw van 86 aan. En nog een andere stond naakt met een wapen op zijn dak en schreeuwde: "Ik heb waanvoorstellingen en hallucineer". Sharard Nealy, ook al onder invloed van flakka, wou over de omheining van Fort Lauderdale springen en spieste zichzelf. Hij kon maar nipt gered worden.

Het is zo erg dat zelfs zwaarverslaafden hun handen liever van flakka afhouden. Uit angst voor de gevolgen. De lichaamstemperatuur en de hartslag stijgen en je kan eraan sterven. "Op een schaal van 1 tot 10 is Flakka 12", zegt een agent.

Het gevaar zit onder meer in het feit dat niemand weet wie de synthetische drugs maakt en hoe of waar die dat doet. Flakka wordt gesmoord, geslikt, ingespoten of gesnoven. Het is erg verslavend.

James West was high door Flakka toen hij absoluut het gesloten politiekantoor binnen wou.
kos James West was high door Flakka toen hij absoluut het gesloten politiekantoor binnen wou.
Matthew Kenney werd aangehouden toen hij naakt door de straten van Florida liep.
kos Matthew Kenney werd aangehouden toen hij naakt door de straten van Florida liep.
Sharard Nealy spieste zichzelf aan een omheining en kon maar nipt gered worden.
kos Sharard Nealy spieste zichzelf aan een omheining en kon maar nipt gered worden.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels