Gevaarlijke kwikvervuiling door goudmijnen in Amazone

Een illegale goudmijn in het Amazonewoud.
REUTERS Een illegale goudmijn in het Amazonewoud.
De Peruaanse president Ollanta Humala heeft voor 60 dagen de noodtoestand afgekondigd in een afgelegen deel van de Amazone om de kwikvergiftiging in de regio aan te pakken. Die is het gevolg van de vele illegale goudmijnen.

Uit verschillende studies blijkt dat inwoners van de Madre de Dios-regio vlakbij de grens met Brazilië gevaarlijke hoeveelheden kwik in hun lichaam hebben. Dat maakte de Peruaanse minister Manuel Pulgar-Vidal vandaag bekend.

Tienduizenden illegale mijnwerkers die in de rivieren en moerassen in de regio op zoek zijn naar goud, gebruiken kwik om gouderts van stenen te scheiden. Ze raken het neurotoxische product vaak aan met hun blote handen en ademen de giftige dampen ervan in wanneer het verbrand wordt.

Jaarlijks dumpen de mijnwerkers zo'n 40 ton kwik in de rivieren in de Amazone. Volgens het ministerie van milieu raakten daardoor al meer dan 100.000 hectaren regenwoud in Madre de Dios vernield.

"41 procent van de bevolking van Madre de Dios is blootgesteld aan kwikvervuiling," vertelde Pulgar-Vidal tijdens een nieuwsconferentie. Inheemse en landelijke gemeenschappen zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van riviervis voor hun proteïnen, voegde hij eraan toe.

Als deel van het noodplan wil de regering gezonde vis leveren aan de inwoners van Madre de Dios. Daarnaast worden er ook mobiele ziekenhuizen en waarnemingsposten voorzien, alsook voorlichtingscampagnes.

President Humala, wiens ambtstermijn afloopt op 28 juli, stelde al in 2012 een klopjacht in op illegale goudmijnen in Madre de Dios in. Maar mijnwerkers verlegden hun werkveld steeds dieper in de natuur en indianenreservaten.