Gevaar voor pandemie door vogelgriep wordt groter

Het gevreesde vogelgriepvirus maakt de laatste tijd minder dodelijke slachtoffers. Dat klinkt als goed nieuws, maar wetenschappers vrezen dat dit het risico op een pandemie, die honderden miljoenen mensen kan doden, in de hand werkt. Menselijke slachtoffers hadden immers niet veel kans om de ziekte op elkaar over te dragen als ze snel aan de ziekte bezweken. Nu neemt het gevaar dat de ziekte zou muteren naar een menselijke variant eerder toe, zo meldt The Independent.

Symptoomloze dragers
Egypte is het belangrijkste bolwerk van vogelgriep buiten Azië. Specialisten merken dat de ziekte een nieuw patroon aanneemt. Vroeger waren het vooral oudere kinderen en volwassenen die getroffen werden, maar de laatste tijd zijn het eerder kinderen die jonger dan drie jaar zijn. Doorgaans sterft de helft van de patiënten, maar de elf Egyptische slachtoffers sinds het begin van dit jaar zijn nog allemaal in leven. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt zich ook af waarom volwassenen tegenwoordig minder gevoelig zijn voor de ziekte. Mogelijk worden ze wel besmet, maar ontwikkelt het virus zich niet. Zo zouden ze symptoomloze dragers van de ziekte kunnen worden.

Topprioriteit
Deze zomer gaat de organisatie een bloedonderzoek voeren bij mensen die wel in contact kwamen met besmette vogels, maar de ziekte niet gekregen hebben. Hoewel er nog steeds geen bewijs bestaat dat de ziekte van mens op mens kan worden overgedragen, zijn specialisten over de hele wereld er niet gerust in. Professor Robert Webster van St. Jude Children's Research Hospital in Memphis, dé autoriteit op het gebied van vogelgriep, gelooft dat de Wereldgezondheidsorganisatie een belangrijke kwestie heeft aangehaald die topprioriteit moet worden. "Ik hoop dat ze het mis hebben", zegt hij. "Als dit duivelse ding minder ziekteverwekkend wordt, zal het gemakkelijker overdraagbaar worden." (gb)

Landen met meeste slachtoffers vogelgriep
Aantal patiënten Aantal doden Percentage doden
1. Indonesië 141 115 82%
2. Egypte 59 23 39%
3. China 38 25 66%
4. Thailand 25 17 68%
5. Turkije 12 4 33%
6. Cambodja 8 7 87%
7. Azerbeidzjan 8 5 63%
8. Irak 3 2 66%
9. Pakistan 3 1 33%
10 Laos 2 2 100%