Exclusief voor abonnees

Getuigenis van Nederlands meisje: hoe de 13-jarige Sterre tot prostitutie werd aangezet

Het meisje op de foto’s bij dit verhaal is een model.
Linelle Deunk Het meisje op de foto’s bij dit verhaal is een model.
De Nederlandse Vwo-scholiere Sterre werd het slachtoffer van seksuele uitbuiting. De man die daarvoor verantwoordelijk was beschouwde ze als haar grote liefde. Haar verhaal staat voor dat van honderden Nederlandse meisjes, die vaak geen aangifte willen doen.

‘Het was een vrijstaand huis. Ik weet niet hoe het er beneden uitzag, want ze namen me altijd meteen mee naar boven. Daar waren twee grote kamers en één kleine. In de kleine kamer moest ik de lingerie aantrekken die voor me klaar lag. Daarna moest ik naar een van de andere kamers, waar een groot bed stond. Daar was de man die die avond voor mij had betaald. Ik was 13 jaar oud.’

Zo begint het verhaal van Sterre. Of nee, het begint eigenlijk eerder. Met een gevoel van ontreddering na de vechtscheiding van haar ouders. En met Maarten, de jongen die zei dat hij haar bijzonder vond. Terwijl ze gewoon een meisje uit een provinciestad was. Een meisje dat naar het vwo ging en op tennis zat.

Toch werd ze van haar 13de tot haar 17de tot betaalde seks gedwongen.

Vorig najaar bleek dat seksuele uitbuiting van minderjarigen veel vaker voorkomt dan tot dusver werd aangenomen op basis van het aantal meldingen. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel deed toen voor het eerst een schatting van het aantal Nederlandse meisjes dat slachtoffer wordt: 1.320 per jaar. Dat is meer dan tien keer zo veel als het aantal meldingen dat in 2017 binnenkwam bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Afgezet tegen de 650 middelbare scholen die Nederland telt, zou dit betekenen dat er op elke school gemiddeld twee meisjes rondlopen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Slechts 10 tot 20 procent van de minderjarige slachtoffers doet aangifte. Vorige week werd bekend dat politie en hulpverleners zelfs een dalende trend menen waar te nemen. Minderjarigen zien zichzelf vaak niet als slachtoffer of laten zich weerhouden door angst voor hun uitbuiter – zo staat te lezen in Aangifte doe je niet, een rapport van het CKM, een kenniscentrum op het gebied van kinderhandel en mensenhandel.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Xenne Crack

  Hoe kan je als ouder dit ontgaan? Die pooiers moeten zeeeeeeeer zwaar worden gestraft. Ze hebben bewezen dat ze moreel niet in een samenleving passen.

 • Tomas Hermans

  Ronny Cuypers, je bedoelt: "vieze venten leren hun manieren houden waarschijnlijk" !!!

 • LUC SMEULDERS

  het gaat enkel om drugs en geld

 • Karl De Pauw

  Mijn maag keert bij de gedachte wat ze heeft meegemaakt, zo jong en misbruikt door deze maatschappij door het niet mogen verminken van de daders, ik weet dit klinkt hard maar dit meisje is verminkt voor het leven.

 • ronny cuypers

  Leer kleine meisjes dat ze beter naar hun ouders moeten luisteren ipv steeds meer vrijheden op jonge leeftijd in te voeren.