Getuigenis Michael Flynn: Trump-getrouwen probeerden Mueller-onderzoek te dwarsbomen

Michael Flynn stond aan Trumps zijde als zijn adviseur nationale veiligheid bij aanvang van zijn presidentschap. Nog geen maand na Trumps inauguratie als president bood Flynn zijn ontslag aan toen aan het licht kwam dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur.
EPA Michael Flynn stond aan Trumps zijde als zijn adviseur nationale veiligheid bij aanvang van zijn presidentschap. Nog geen maand na Trumps inauguratie als president bood Flynn zijn ontslag aan toen aan het licht kwam dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur.
Michael Flynn, Trumps voormalige adviseur nationale veiligheid, heeft aan speciaal aanklager Robert Mueller toegelicht hoe mensen binnen de Trump-administratie en het Amerikaans Congres hebben geprobeerd om Muellers onderzoek te dwarsbomen. Dat blijkt uit gerechtsdocumenten die gisteren werden gepubliceerd op vraag van openbare aanklagers. 

De documenten onthullen voor het eerst stukken tekst uit het rapport van Mueller die aanvankelijk onleesbaar werd gemaakt toen Amerikaans minister van Justitie William Barr vorige maand het document vrijgaf. 

Voicemail

Flynn gaf toe dat hij en zijn advocaten, zowel voor als nadat hij begon mee te werken met Mueller, meermaals berichten kregen van contactpersonen van de Trump-administratie en het Amerikaans Congres “die een invloed konden hebben op zijn bereidheid tot medewerking of de volledigheid van zijn medewerking”, zo schreef Mueller in een nota op 18 december 2018. 

Flynn kon zelfs een audio-opname van een dergelijke communicatie voorleggen aan Mueller. Volgens CNN gaat het om een voicemail die een medewerker van Trump achterliet bij een advocaat van Flynn met de vraag “om hen op de hoogte te houden” als Flynn van plan zou zijn om met het onderzoek van Mueller mee te werken en wat hij hen zou vertellen.

De Amerikaanse districtsrechter Emmet Sullivan, die toezicht houdt op de zaak Flynn, heeft de overheid nu de opdracht gegeven om de inhoud van de geluidsopname vrij te gaven, alsook de inhoud van Flynns gesprekken met Russische diplomaten en een niet-geredigeerde versie van de secties van het Mueller-rapport met betrekking tot Flynn.

Hoorzitting

De hoorzitting over Flynns strafmaat was gepland voor 18 december vorig jaar, maar de rechter stelde zijn beslissing uit tot nadat Flynn, een gepensioneerde luitenant-generaal van het Amerikaans leger, klaar is met zijn hulp aan andere openbare aanklagers inzake andere onderzoeken. Mueller vroeg de rechter alvast om Flynn geen celstraf op te leggen gezien zijn erg waardevolle medewerking aan het onderzoek. 

Flynn pleitte schuldig voor liegen tegen de FBI over gesprekken die hij in december 2016 had met Sergei Kislyak, de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, over de Amerikaanse sancties die door Trumps voorganger Barack Obama werden opgelegd aan Rusland. De conversaties vonden plaats tussen Trumps verkiezingsoverwinning in november 2016 en zijn benoeming in januari 2017.

Mueller heeft zijn onderzoek in maart afgerond. Hoewel hij niet kon bewijzen dat er een samenzwering was tussen Moskou en de Trumpcampagne tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, doet zijn rapport meerdere acties uit de doeken die de Trumpcampagne ondernam om zijn onderzoek te dwarsbomen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Serge Surmont

    Met de acties die Trump gestart heeft zal hij zeker herverkozen worden. Dit gaat de wereld zien over een aantal maanden.

  • Gino De Neef

    Dat blijkt helemaal niet uit zijn verklaring