Getuigen in Bandidoszaak Nederland krabbelen terug

EPA
Getuigen in de zaak tegen de Nederlandse Bandidos krabbelen terug. Ze zijn bang voor tegenacties, bevestigde een woordvoerster van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

Het gaat onder meer om getuigenverklaringen in de zaak tegen de Bandidos die werden opgepakt tijdens een grote politieactie op 27 mei. De woordvoerster van het OM zegt overigens dat het terugkrabbelen van getuigen voor de bewijslast niets uit maakt. "We hebben een goede bewijspositie in deze zaak'', zei ze.

In Nederlandse kranten laat een getuige weten af te zien van aangifte uit angst voor de organisatie achter de motorclub. Andere getuigen kwamen na een eerste melding niet meer opdagen voor verhoor. Een getuige zou met zijn moeder naar het buitenland willen vertrekken om van de dreigementen af te zijn. Het terugkrabbelen van getuigen is wel degelijk van invloed op het onderzoek, zegt de woordvoerster van het OM. "Met een getuigeverklaring kun je gerichter rechercheren. Zonder zo'n verklaring is dat lastiger.''