Getuige beschrijft gruweldaden in Sierra Leone

In het proces tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor voor het Speciale Sierra Leone-tribunaal in Den Haag is vandaag een kroongetuige gehoord. Aanklagers noemen de getuigenis van Joseph Marzah, alias Zigzag, van groot belang, omdat hij als leider van een van Taylors milities uit eerste hand de gruwelijkheden kan beschrijven die Taylors soldaten in Sierra Leone begingen.

Mensenhoofden
Marzah zei dat Taylor zijn strijders aanmoedigde om bloed te verspillen om zijn vijanden bang te maken. Als voorbeelden noemde hij de mensenhoofden die als afschrikmiddel bij controleposten werden geplaatst en de menselijke darmen waarmee wegen werden versperd. Marzah, die naar eigen zeggen het in executies gespecialiseerde doodseskader leidde, zei dat Taylor dit soort praktijken aanmoedigde.

Taylor staat in Den Haag terecht voor elf aanklachten van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, plundering en het rekruteren van kindsoldaten.

Bloeddiamanten
De militieleider zei in zijn getuigenis dat hij ook zogenoemde 'bloeddiamanten' voor Taylor vanuit Sierra Leone naar Liberia smokkelde, waarmee de toenmalige president de burgeroorlog financierde. In tegengestelde richting werden wapens Sierra Leone in gesmokkeld. Deze wapens werden volgens Marzah aangeleverd door een "witte man met een dikke pens".

Vorige week werd in Thailand de Russische wapenhandelaar Viktor Bout opgepakt, die is genoemd als een van Taylors intimi en verdacht wordt van wapenleveringen aan Liberia. (novum/ap/bdr)

Charles Taylor
UNKNOWN Charles Taylor