Gestolen deur kamp Dachau teruggevonden In Noorwegen

AP
De gestolen deur van het voormalige concentratiekamp Dachau is naar alle waarschijnlijkheid teruggevonden in Noorwegen. De politie van Bergen trof na een anonieme tip een ijzeren hekpoort van 190 bij 95 centimeter aan met het beruchte opschrift 'Arbeit macht frei'.

De deur werd in de nacht van 2 november 2014 bij de ingang van het huidige herdenkingscentrum Dachau uit de hengsels gelicht en meegenomen. Het OM en de politie in Duitsland onderzochten de geruchtmakende zaak, maar het object en de daders bleven onvindbaar.

Voor de gouden tip was volgens de Süddeutsche Zeitung een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. Het moet nog wel officieel worden vastgesteld of het om de originele Dachau-toegang gaat. Op grond van een door de Noren gestuurde foto gaan de Duitse autoriteiten daar wel vanuit.

Dachau, in de regio München, was het eerste grote en permanente concentratiekamp van de nazi's. Het stond model voor de vele die zouden volgen, waaronder Auschwitz. Al op 22 maart 1933, enkele weken nadat Adolf Hitler aan de macht kwam, werden de eerste mannelijke gevangenen er opgesloten.

De door de Noren gestuurde foto van de deur
AFP De door de Noren gestuurde foto van de deur